Съдебният процес срещу бившия министър наоколната среда и водите Н.Д.

...
Съдебният процес срещу бившия министър наоколната среда и водите Н.Д.
Коментари Харесай

Съдебният процес за водната криза в Перник започва по същество на 3 май, реши СпНС

Съдебният развой против някогашния министър наоколната среда и водите Н.Д. за водната рецесия в община Перник през 2019 година стартира всъщност на03.05.2022 година, реши състав на Специализираниянаказателен съд в разпоредително съвещание на14.03.2022 година

Съдът одобри, че в хода на досъдебнотопроизводство не са позволени процесуалнинарушения, които накърняват правата наобвиняемите.

Според Специализирана прокуратура отсъбраните доказателства са налице разумниоснования за извода, че някогашният министър наоколната среда и водите в интервала от 01.04.2019 година до19.11.2019 година вероятно е показал умишленабезстопанственост, като с дейностите си е довел доразпиляване на имущество, обществена държавнасобственост – вода за питейно-битови потребности отязовир „Студена“ в размер на 1 025 303 куб. м настойност 1 901 937,06 лв.. В изискванията на недостигна питейна вода за жителите на общината е билоразрешено водоползването за промишлени цели оттърговските сдружения „Стомана Индъстри“ АД и „Топлофикация Перник“ АД.

По отношение на някогашния и.д. кмет на община Перник С.К. са събрани задоволително доказателства, които дават учредения за извода за вероятно осъществено длъжностно закононарушение през периодаоктомври-ноември 2019 година – откакто е билауведомена документално от шефа на ВиК-Перник засилно понижаване на дебита на водоизточниците, нее подхванала дейности (издаване на заповед) завъвеждане на режим на водоползване в общината.

В хода на досъдебното произвеждане саразпитани 156 очевидци, направена е деветорнатехническа експертиза, събрани са над 40 000страници доказателства.

Решението на съда в разпоредителното заседаниене е дефинитивно и може да бъде обжалвано предАпелативния профилиран углавен съд.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР