Съдебната система е така устроена, че тя не може да

...
Съдебната система е така устроена, че тя не може да
Коментари Харесай

Съдебната система не може да е селективна, тя или работи, или не, отсече Панов

" Съдебната система е по този начин устроена, че тя не може да работи селективно - тя или работи, или не. " Това съобщи шефът на Върховен касационен съд Лозан Панов в речта си откакто получи първата премия на фондация " Кристиан Таков " . Наградата връчи майката на умрелия преди по- малко от година доцент Таков.

" Скъпи съидейници в нашата борба за право и правдивост - ще ви призная, че до момента постоянно отклонявах да бъда номиниран за награди . Част от борбата ми със суетата е да осъзнавам, че това, което върша, е обикновено и по тази причина съм там, където съм . Напълно разбираемо, когато си заобиколен от управници множеството, от които са прегърнали властта, само че са се отвърнали от Бог , естественото да се отличава като изключение ", сподели Панов. Той акцентира, че е приел да бъде номиниран за тази премия точно поради Кристиан Таков - " свободният човек, заслужен за удивление ".

 Лозан Панов предложи арбитър Светла Димитрова за зам.-шеф на Върховен касационен съд
Лозан Панов предложи арбитър Светла Димитрова за зам.-шеф на Върховен касационен съд

Сегашният заместител на Върховен касационен съд е над 5 година на управителна служба

" Случи ни се да живеем във време , в което царува мракът на апатията, подбуден от неналичието на цел. Липсата на правдивост води до неналичието на цел. Името на Кристиан постоянно ще пръска светлина в мрака на апатията ", съобщи Панов.

Той цитира думите на писателя Кърт Вонегът : " Светец е този, който се държи честно в нечестното общество ". " Кристиан беше нашият актуален български светец . Изключителен герой за правдивост, който в никакъв случай не потърси компенсация за това, което дава ", уточни още Панов.

Панов напомни, че когато преди три години на 135 - годишнината на Върховен касационен съд си е разрешил остро да разкритикува законодателните промени, които по думите му минират още веднъж ориста на правосъдната промяна до него е бил точно Кристиан Таков.

 Хиляди чакаха в дъжда, с цел да се простят с Кристиан Таков
Хиляди чакаха в дъжда, с цел да се простят с Кристиан Таков

Политици, общественици, студенти...

Лозан Панов разяснява, че в перверзното схващане за законодателен развой - се е стигнало до един същински законодателен разврат.

" В правният ни мир съществуват към този момент правила, които са в крещящо несъгласие с съществени правила във правото. Държавата от закрилница на жителите се трансформира в тяхна мащеха ".

По проблема със смс-а от премиера Борисов, Панов уточни като равносметка, че съвкуплението сред правосъдната и изпълнителната власт освен, че не е се е лимитирало , само че и офанзивите към тези представители на правосъдната власт, които отхвърлят да се съвкупят - са още по-жестоки на правилото: който издържи - издържи.

" Горко на всеки, който посмее да се опълчи и наруши омертата на основния прокурор ".

Равносметката на Панов за абсурда с гнилите ябълки от шест инициирани от него производства, е всички завършени " Хепи енд ", като се изключи самата Янева, която получила неоправдателна присъда, само че по различен проблем.

Той оцени като надълбоко циничен стремежът на политиците да овладеят самостоятелната правосъдна система, защото тя е основен фактор в битката с корупцията. " Свидетели сме по какъв начин ръководството на страната и на самата правосъдна система се реализира от компрометирани и ниско законни политици ", сподели още той.

Освен премията на фондация " Кристиан Таков ", от Инициативата " Правосъдие за всеки " връчиха оценки на приети персони със значителен принос в отстояването на върховенството на правото и на европейските полезности за свободата и човешките права.

Сред тях са експерти, свързани с правото, дейни общественици и публицисти със смели позиции и журналистически следствия.

Росица Михова от фондация " Кристиан Таков " показа отличените студенти по право. Сред самодейностите на фондацията са обезпечаването на стипендия за мислещ студент , годишен шампионат по изразителност, провеждането на научна конференция в памет на доцент Таков.

Доц. Таков бе отличен посмъртно с Наградата за повсеместен принос за правдивост и право на самодейността " Правосъдие за всеки ".

Сред отличените е преподавателят по антикорупция на Софийския университет Проф. Николай Найденов.

Първата премия за публицист връчи Христо Христев . Тя бе за журналиста Димитър Стоянов от Бивол.

Ивет Добромирова връчи идващия приз на журналиста от БНР Силвия Великова.

Фани Аронова дефинира като извънреден план - Петя Владимирова връчи премията на Полина Паунова. Проф. Велислав Минеков също бе измежду отличените. Той дефинира жителят като " необичаен биологичен образец " или " Селският глупак, комуто е разрешено да извика на високо глас всичко това на което елементарния жител е неразрешено ".

Той посъветва, когато видите някой задремал не го подминавайте . Събудете го - поканете го да бъде част от щастието да си прав - правото да бъдеш жител. Отличие получи и деятелят от Гражданско съдружие БОЕЦ - Георги Георгиев .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР