Съдбата на врабчето е пряко свързана с тази на човечеството

...
Съдбата на врабчето е пряко свързана с тази на човечеството
Коментари Харесай

Защо изчезват врабчетата? Лошо поверие

Съдбата на врабчето е директно обвързвана с тази на човечеството и в случай че птичката изчезне, това ще е знак, че краят на света е близо, настояват учени.

А изследванията ясно демонстрират, че популацията им непрестанно понижава. 
-->
За последните 10 години броят на едни от най-познатите ни птици е намалял с една трета. Какви са аргументите за това изследва акцията " Ние броим врабчетата ", заяви NOVA.

Според Стойчо Стойчев от Българското сдружение за отбрана на птиците главната причина за намаляването броя на врабчетата е неналичието на зеленина в градовете. Изсичат се зрели дървета, засаждат се млади фиданки, които обаче не са удачни за гнездене на птици. Друга причина е, че потреблението на от ден на ден химия в селското стопанство убива огромна част от насекомите, с които се хранят птиците.

В България се срещат пет типа врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето всекидневие е домашното врабче. По селата и измежду природата се срещат полското врабче, скалното, испанското и италианското.

Популацията на врабчета в цяла Западна Европа понижава с големи темпове, сочат данни на Националния музей по естествена история в Париж. Намаляването им е изключително фрапантно във Англия, където са включени в Червения лист на застрашените птици. 

Това е доказано от изследвания и в други страни. В Германия през последните 30 години се следи 50-процентно понижаване на популацията на врабчета, а в Чехия, Холандия, Белгия, Италия и Финландия е към 60%.

Те са един от най-чувствителните измерители за това дали изискванията, в които живеем, са положителни от позиция на удобна околна среда. Ако врабчетата или чучулигите ги няма, това значи, че неподходящи фактори, които оказват въздействие и на хората, са ги прогонили.

Смята се, че в природата постоянно има толеранс, явно врабчето е с огромен предел на търпимост, само че към този момент е достигната границата, настояват специалистите. Най-голям толеранс имал индивидът. В съпоставяне с врабчето той е доста по-голямо топлокръвно създание, само че също има граница.

Затова учените считат, че по този начин както врабчето е директно обвързвано с индивида през вековете, неговата модерна орис сочи и вероятността за оцеляване на човечеството. 

Чуруликането им лекувало

Чуруликането на птиците има потвърден позитивен резултат върху индивида на подсъзнателно равнище, споделят експертите орнитолози. Според наблюденията им, 99% от хората не чуват птичата ария, само че я възприемат, без да го схващат. Въздействието е успокояващо. Доказан факт е, че в дребни селища, където птиците участват в живота на хората доста по-осезаемо, се боледува по-малко.

Затова в лечебни заведения във Англия почнали да притеглят птиците до болничните стаи, с цел да се възвръщат пацентите им по-бързо. Установено било, че прелитащите под прозорците оказват помощ и форсират оздравяването с няколко дни. Така били сложени хранилки за пернатите градски жители.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР