Съдбата на 21 здрави дървета до Народния театър в центъра

...
Съдбата на 21 здрави дървета до Народния театър в центъра
Коментари Харесай

Каква ще е съдбата на 21 здрави дървета в центъра на София?

Съдбата на 21 здрави дървета до Народния спектакъл в центъра на София ще вземат решение общинарите. В терена, който е частна благосъстоятелност, би трябвало да изникне бизнес постройка. Развръзката обаче ще стане ясна на идващото съвещание на общинската комисия по околна среда.

Според плана в градината на ресторант " Синия лъв ", тъкмо против Народния спектакъл, ще се построи офис на пет етажа. Сградата, в която се обитава заведението, е общинска, само че земята под нея е частна. Там има и 25 високи дървета на възраст сред 15 и 30 години. След преразглеждане на капиталовия план се планува изсичането на 21 от тях. Последната дума за това е на общинската комисия по околна среда, която към този момент няколко пъти отсрочва решението.

" Комисията ще се произнесе в свое последващо съвещание, ние поискахме, когато направихме първото разглеждане, да се уточни самият план, да се понижи броят на дърветата, които се засягат от самото капиталово желание, да се направи всичко допустимо тези дървета да бъдат непокътнати в оптималната степен ", съобщи Лорита Радева, ръководител на Комисията по околна среда към СОС.

Има и съгласувателна процедура с Министерството на културата, защото постройката е монумент на културата. Общински съветници се оповестиха срещу.

" Целият този проблем се поражда в 2005 година, когато регионалният шеф продава, отново дублирам, продава, държавен терен ", съобщи Иво Божков, общински консултант, Демократична България.

Кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков счита, че най-хубавият вид е Столична община да се контракти за подмяна на този парцел и там да се построи детска градина:

" И тогава към този момент той би могъл да се употребява или като изграждане на детска градина, която да се добави към съществуващата постройка. "

В позиция до " По света и у нас " притежателят на парцела - компанията " А Трейд " показва, че се преценява с рекомендациите на общинската комисия:

" Съгласно последната разработка подземното паркиране е понижено до контура на главното застрояване, гарантиращо опазване на оптимален брой дървета на територията на парцела. "

Собствениците споделят, че ще компенсират изсечените дървета, като засадят нови. Другата седмица се чака общинската комисия да реши дали ще резервира старите дървета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР