Съдът за пореден път поряза собствениците на незаконния хотелски комплекс

...
Съдът за пореден път поряза собствениците на незаконния хотелски комплекс
Коментари Харесай

Съдът в Пловдив поряза собственика на хотел “Клепсидра“, който обжалва заповедта за забрана за ползване на обекта

Съдът за следващ път поряза притежателите на противозаконния хотелски комплекс " Клепсидра резидънс ". Фирмата, притежател на хотела, който действа нелегално, " Инвестпродукт " е обжалвала заповедта на Дирекция за народен строителен надзор, с която е неразрешено използването на обекта.
Прочетете още
На процедура хотелът съставлява неведенен в употреба градеж - по този начин е записан и в документите на ДНСК. Заповедта е издадена на 15 септември 2021 година. Тя идва вследствие на проверка от служители към РДНСК-Пловдив, които са установили, че хотелът се употребява без да е въведен в употреба. При издаването на заповедта за възбрана за ползване е избран и период за непринудено осъществяване 14 дни от приемане на заповедта, като е разпоредено при липса на непринудено осъществяване, доставчиците на електрическа сила и вода да прекъснат зареждането.  

Месеци по-рано, в края на 2020 година, шеф на РДНСК персонално е издал отвод за издаване на позволение за прилагане и невъвеждане в употреба на хотел „ Клепсидра резидънс “. Въпреки това обектът се е употребява за настаняване, както TrafficNews неведнъж писа. 

Така повече от година след възбраната, съдът преглежда настояването на " Инвестпродукт " за анулация на заповедта на РДНСК-Пловдив. Магистратите обаче са безапелационни, че заповедта е законосъобразна и я оставят в действие, а тешението може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд. 

В обсега на оспорената заповед на РДНСК - Пловдив са включени и четирите блока на хотела " А ", " Б ", " В " и " Г ". При блокове А и Б се касае за преустрояване, продължение и отчасти надстрояване на съществуващи здания на някогашните Кожен диспансер и Учебната постройка на ТОХ, построени в през първата половина на ХХ век. Блокове В и Г са напълно нови здания. Те са се употребили дълги години като публични здания и са били присъединени към експлоатационните сдружения за ел. сила и ВиК. Въпреки, че блоковете " А ", " Б ", и " В " са приключени, те не дават отговор на строителните проекти и надлежно нито една от тях не е минала сполучливо процеса по въвеждане в употреба. Блок " Г " пък е на недодялан градеж. Без оглед на това обаче, четирите блока са функционално свързани между тях чрез коридори на всеки етаж, което ги прави една целокупност. 

" Съгласно член 178, алинея 1 от Закон за устройство на територията, не се позволява да се употребяват градежи или елементи от тях, преди да са въведени в употреба. Неоснователни са недоволствата, че погрешно от страна на административния орган обектът е общопризнат като един, вместо като подобен състоящ се от четири независими здания. Установено е, че градежът съставлява хотелски комплекс, състоящ се от четири блока - Блок А, Блок Б, Блок В и Блок Г. Видно от събраните по делото доказателства и от заключенията от експертизите, четирите блока са функционално и градивно свързани между тях чрез коридори на всеки етаж, с общи ВиК и електрическо зареждане, заради което съдът намира, че същите не съставляват независими обекти сами по себе си. Всеки вложител може самичък да реши по кое време да извърши градежа, който му е позволен, само че откакто е приключен не трябва да го употребява преди да бъде въвъден в употреба по планувания в закона ред. В тази връзка по делото не са показани и липсват каквито и да е доказателства, че процесният градеж е въведен в употреба по реда на Закон за устройство на територията към датата на осъществяване на инспекцията и сформиране на констативния акт, както и към датата на постановяване на оспорения административен акт ", показват в претекстовете си магистратите от Административния съд в Пловдив. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР