Съдът във Видин оправда четиримата подсъдими за взрива в завода

...
Съдът във Видин оправда четиримата подсъдими за взрива в завода
Коментари Харесай

Четиримата подсъдими за взрива в завод "Миджур" през 2014 г. се оказаха невинни

Съдът във Видин оправда четиримата подсъдими за гърмежа в завода " Миджур " край село Горни Лом от октомври 2014 година, осведоми " Нова телевизия ". Решението не е дефинитивно и предстои на митинг.

В края на 2016 година прокуратурата внесе обвинителен акт против тях за причиняване гибелта на 15 души и телесни повреди на други двама при професионална несъобразителност.

Заводът е благосъстоятелност на " Видекс " АД и е за произвеждане на взривни субстанции за цивилен цели и утилизация на муниции. А подсъдими са Валери Митков - архитект и притежател на завода, чийто наследник почина при гърмежа, инженер Палма Иванова - контрольор " Здравословни и безвредни условия на труд и противопожарна сигурност " в завода, Божидар Василев - някогашен шеф на отдел " Контрол на общоопасните средства " в Министерство на вътрешните работи и Ивелина Бахчеванова. Последната е била шеф на дирекция " Международно следена търговия и сигурност " при Министерството на стопанската система, енергетиката и туризма и секретар на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжия за всеобщо заличаване.

Съдът във Видин до момента е разпитал над 200 очевидци, а по делото са събрани 180 тома материали.
Миналият понеделник прокуратурата предизвести Министерство на вътрешните работи, че боеприпасите в " Миджур " към момента не са безвредни. По-късно стана известно, че притежателят на взривните субстанции, съхранявани на територията на завода е трябвало да ги изнесе до 1 септември 2017 година, само че не го е направил и по тази причина договорът за наем с него е преустановен. Това изясни пред " Нова телевизия " изпълнителният шеф на компанията - притежател на складовите пространства " Миджур манеджмънт кънстракшън " ЕООД Иво Иванов.

В четвъртък се разбра, че районната ревизия по околна среда и води (РИОСВ) в Монтана наложи глоба на компания " Видекс ", която дава отговор за съхранението и сигурността на боеприпасите в завода.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР