Съдът в Санкт Петербург разпореди руска художничка да бъде задържана

...
Съдът в Санкт Петербург разпореди руска художничка да бъде задържана
Коментари Харесай

Затвор грози руска художничка за арт инсталация

Съдът в Санкт Петербург разпореди съветска художничка да бъде арестувана и съдена за провокативна арт апаратура. Александра Скочиленко може да получи до 10 г затвор, откакто е сменяла етикетите с цените в супермаркети и вместо това е поставяла известия против съветската военна акция в Украйна. Така Скочиленко може да попадне под ударите на новия закон за възбрана на фалшиви новини, касаещи  въоръжените сили на Русия.

Василеостровският областен съд в Санкт Петербург постанови, че Скочиленко би трябвало да остане в следствения арест в пандиза до 31 май, заяви пресслужбата на съда в Telegram. Следователите я упрекнаха, че на 31 март в супермаркет в Перекрьосток е художничката е сложила парченца хартия на мястото на етикетите с цени като умишлено е популяризирала погрешна информация за потреблението на съветските въоръжени сили.



Според съветските управляващи, претекстовете й са политически и популяризират ненавист към Русия, което значи, че тя Скочиленко е изправена пред тежка присъда, в случай че бъде приета за отговорна. Тя може да получи и от санкция от 3 милиона рубли (33 000 евро) или сред 5 и 10 години затвор.



Скочиленко разказва себе си в Instagram като самостоятелен актьор и музикант. През март тя към този момент беше санкционирана с 10 000 рубли за присъединяване й в митинг на 24 февруари -  деня, в който съветските войски влязоха в Украйна.

„ Не поддържам войната в Украйна. Днес излязох на улицата, с цел да кажа това на глас “, написа тя в Instagram. Скочиленко се усмихна и направи знак V в ръка зад решетките в ареста.

Законът против „ подправените вести “ задължава обществено да се разказват дейностите на Москва в Украйна единствено като „ специфична военна интервенция “. По силата на този закон нарушителите могат да получат до 15 години затвор. Затова някои съветски медии преустановиха активност като „ Новая газета “.

Според съветските управляващи художничката е основала серия от пощенски картички с лозунги като „ Насилието в никакъв случай не е излаз “ и изображения на знаци на мира върху украинското знаме.



Във вторник 59-годишният доктор Андрей Македонов беше арестуван за сходен митинг в супермаркет в Санкт Петербург. Друга жителка на Санкт Петербург - Татяна Попова беше санкционирана с 30 000 рубли за окачване на играчки с лозунги „ Не на войната “ в супермаркет.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР