Съдът в Плевен остави Дейвид Бодил в арестаСъдът в Плевен

...
Съдът в Плевен остави Дейвид Бодил в арестаСъдът в Плевен
Коментари Харесай

Лелята на задържания британец: Не знам какво прави последните години

Съдът в Плевен остави Дейвид Бодил в ареста

Съдът в Плевен остави в ареста английския жител, обвинен за тероризъм в родината му. Вчера той беше арестуван в плевенското село Любеново.

В своя отбрана в залата Дейвид Бодил сподели, че в никакъв случай не е имал желанието да нарани някого, а заниманието му с взривни смеси е единствено занимание. Затова съобщи, че ще апелира мярката за неотклонение. Тя обаче ще се гледа осем дни след делото по екстрадицията му, планувано още за на следващия ден.

Дейвид Бодил е разследван за нелегално владеене и подготвяне на взривни смеси. Това е нарушаване на Закона за взривните субстанции в обединеното кралство от 1883 година, което там се санкционира с пожизнен затвор.

„ Той се интересуваше единствено какви са условията и дали има благоприятни условия да не бъде екстрадиран. Аз му споделих, че това го взема решение единствено съда “, съобщи служебният му бранител Жоро Ненов, предава.

Заповедта за задържането му е издадена от английските управляващи на 28 декември, а две години по-рано - през 2020 година домът му във Англия е обискиран. Намерени са количество субстанции, течност и прахуляк, дружно с написани на ръка и съхранени електронно предписания за взривни смеси.

„ Целта на това задържане да бъде лишен от опцията да се укрие, да се яви в това произвеждане за екстрадицията му в Англия и да бъде предотвратена всевъзможен опит за бягство, да напусне страната. Всички дейности във връзка с него са били законосъобразни. Гарантирани са неговите права по Закона за европейската заповед за арест, Европейската спогодба за правата на индивида “, добави служебният му бранител.

Успяхме да се свържем и с лелята на Дейвид Бодил във Англия, допълват от медията. От екипа на bTV схваща, че той обвинен в тероризъм. Последно говорила с него през 2017 година - на погребението на майка му.

„ Живееше с доведения си дядо. Аз и майка му имаме разнообразни майки, а майката на моята сестра се омъжи още веднъж. Така че не познавам доведения му дядо. Последно, когато го видях, сподели, че живее с доведения с дядо. Доколкото знам, той има къща в България. Не знам къде тъкмо “, описа Сара Бодил.

Описва Дейвид като спокоен. Обяснява си държанието му по този начин: „ Голяма част от околните му починаха – майка му, брат му, чичо му. Само в границите на пет години. Може би това е отключило нещо в него. Не знам какво прави последните години. “

Дейвид Бодил не е осъждан. Срещу него в родината му има формирани други четири досъдебни производства към които българските управляващи нямат отношение.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР