Съдът в Гватемала блокира окончателно спирането на партията Seed Movement преди изборите в неделя

...
Върховният съд на Гватемала наложи постоянна забрана на партията на
Коментари Харесай

Върховният съд на Гватемала наложи постоянна забрана на партията на прогресивния кандидат за президент Бернардо АревалоОт SONIA PÉREZ D. Associated Press 18 август 2023 г., 22:32 ч. Избори, Върховният съд даде постоянна забрана в петък на партията на прогресивния кандидат Бернардо Аревало, блокирайки разпореждане на по-нисък съд, суспендиращо правния статут на партията.

Говорителят на съда Руди Ескивел каза, че е наредил на Върховния избирателен трибунал да пренебрегне решението на по-долния съд, което дойде миналия месец по искане на прокурорите, които казаха, че разследват как партията се е събрала необходимите подписи за регистрация години по-рано.

Върховният съд по-рано блокира спирането с временна забрана по искане на Seed Movement на Аревало.

Новото решение може да бъде обжалвано пред най-висшия съд на Гватемала, Конституционния съд.

Гватемалският избирателен закон забранява спирането на партия по време на изборния процес. Първоначалното спиране беше разрешено след първия тур на гласуването на 25 юни, в който Аревало спечели място на балотажа в неделя срещу бившата първа дама Сандра Торес.

Разследването на Главната прокуратура на Seed Movement беше обявен точно преди резултатите от първия кръг да бъдат сертифицирани през юли. Федерални агенти са нахлули в офисите на избирателните органи и политическата партия, като са отнели кутии с документи и са издали заповеди за арест.

Прокурорите твърдят, че някои от подписите, подадени от партии са били фиктивни или са принадлежали на мъртви хора.

Аревало отхвърли разследването като политически мотивирано и целящо да го държи извън конкуренцията.

Последните проучвания на общественото мнение му дадоха голяма преднина пред консерваторката Торес, която прави третата си кандидатура за президентския пост.

Торес използва разследването, за да атакува Аревало. В петък на заключителното събитие на нейната кампания в столицата тя каза на поддръжниците си, че Seed Movement се опитва да открадне изборите.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР