Съдът премахна и последната пречка пред строителството на тунела под

...
Съдът премахна и последната пречка пред строителството на тунела под
Коментари Харесай

Падна и последната пречка за тунел под Шипка

Съдът отстрани и последната спънка пред строителството на тунела под Шипка, след Върховният административен съд с дефинитивно решение отхвърли проекта за ръководство на парк Българка на стойност 2.6 млн. лв., направен от екип еколози с началник някогашният заместител министър на екологията - Тома Белев, който го беше присъединил в резерватна зона в проекта за ръководство на естествения парк.

Припомняме, че на 30 декември 2021 година Министерският съвет на Кирил Петков утвърди проекта за ръководство на парк Българка, макар че блокираше строителството на тунела под Шипка. Това се случва единствено 7 дни откакто Тома Белев стана заместител министър на околната среда и водите. Това бе и първото решение импортирано от Министерство на околната среда и водите в Министерски съвет от тогавашния министър Борислав Сандов.

Причината е, че трябвало да се извърши доплащането на поръчката.

Съдът установи и основни нарушавания от Министерски съвет при утвърждението на проекта. Не са спазени съгласувателните процедури и не са отразени забележките на останалите министерства, както изисква правилника за работа на Министерски съвет. Според Върховен административен съд това е значително нарушаване.

Друг сериозен недостатък на направения от Тома Белев проект, е че не е спазено условието да бъде осъществена наложителната преценка за нуждата от екологична оценка.

Също по този начин не са взети поради настояванията на засегнатите общности, мненията на общините и локалните хора.
Освен това е нарушен правилото за досегаемост.

Съдът е установил, че изпълнителите не са уведомявали обществеността за възбраните и рестриктивните мерки, които постановат. Тоест, работено е скрито, без гласност, в полза на зелените неправителствени организации.

В претекстовете на съда има разказани и още нарушавания.

Важно е да се означи, че в консорциума на Тома Белев взе участие клона на швейцарската неправителствена организация WWF, който се ръководи от Веселина Кавръкова, жена на Тома Белев и компанията " Марсилеа ", която е 100% благосъстоятелност на WWF.

Участието на швейцарското Неправителствени организации е още по-смущаващо, поради обстоятелството, че те са обжалвали пред Върховен административен съд оценката за влияние върху околната среда на тунела под Шипка и обходният път на Габрово.

Това е прегледен образец и доказателство по какъв начин зелените Неправителствени организации злоупотребяват с дадени им права и по този метод забавиха построяването на тунела под Шипка с над 3 години. Това е един от многото случаи, когато еколозите, посредством разнообразни хватки, обжалвания и доноси до наши и европейски институции, бавят и провалят огромни капиталови планове от национално значение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР