Съдът по правата на човека в Страсбург осъди Гърция за

...
Съдът по правата на човека в Страсбург осъди Гърция за
Коментари Харесай

Уникален случай: Осъдиха Гърция заради прилагане на шериата в граждански дела

Съдът по правата на индивида в Страсбург осъди Гърция за използване на шериата в цивилен каузи . Това оповестява австрийският народен всекидневник Die Presse, като прецизира, че страната е единствената в Европейския съюз, в която при строги условия се позволява използването на ислямското право.
В правилния случай управляващите в южната ни съседка са приложили шериата вместо нормалното гражданско право в спор за завещание . Съдиите в Страсбург видяха в тази ситуация нарушавания на възбраната за дискриминация, разяснява изданието, представено от организация " Фокус ".
Какъв е казусът? Гръцка вдовица се оплакала, че починалият ѝ брачен партньор е наследил имущество, само че по-късно е изгубил огромна част от него. Сестрите на покойника оспорили наследството на мъжа, който е бил от мюсюлманското малцинство. Оттук произтича и решението за използване на шериата. В последна сметка вдовицата получила една четвърт от наследството му. В Страсбург обаче са уверени, че вдовицата би наследила всичко, в случай че делото бе водено съгласно гражданското законодателство на Гърция.
Гърция е единствената страна от Европейски Съюз, в която може да се ползва шериатарското право . Това е възможно в Западна Тракия, в североизточната част на страната, на европейската граница на Гърция с Турция на изток и с България на север. В Западна Тракия, вследствие на вековното османско господство, има и мюсюлманско малцинство - балкански турци и помаци. От 1923 година, в случай че е належащо и в лимитирана степен, за тях се ползва законът на шериата .
Но едвам през тази година Народното събрание реши да вкара в допълнение ограничаване за локалното използване на шериата: от този момент мюсюлманските духовници имат право да отсъждат по шериата, в случай че двете страни в разногласието са съгласни. В противоположен случай гражданската правосъдна власт е способена в процесите .
В последна сметка съдиите в Страсбург одобриха аргумента на вдовицата, че в Гърция „ не е обективно и рационално целесъобразно друго отнасяне на хората от разнообразни религии по въпросите на наследството ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР