Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе с окончателно решение по

...
Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе с окончателно решение по
Коментари Харесай

Съдът на ЕС потвърди: Имуществото на Цветан Василев се конфискува

Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе с дефинитивно решение по преюдициалното питане на арбитър Катерина Енчева от Софийския градски съд (СГС) по делото на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) за конфискация на активите на банкера-беглец Цветан Василев, оповестява „ Правен свят “.

С решението си съдиите в Люксембург поддържат тезата на Антикорупционната комисия, че производствата по гражданска конфискация на незаконно имущество не са подвластни от наказателните каузи.

В края на месец март 2018г. се разбра, че арбитър Катерина Енчева от Софийски градски съд, която преглежда иск за над 2,2 милиарда лева на КПКОНПИ против подсъдимия банкер-беглец Василев, е отправила изненадващо преюдициално питане до Съд на Европейския съюз дали гражданската конфискация е подвластна от наказателния развой. Вследствие на запитването на арбитър Енчева доста от делата за конфискация на незаконно имане, които Антикорупционната комисия води, бяха замразени до произнасянето, включително и делото за лишаване на имущество от Цветан Василев.

Сега съдът на Европейски Съюз обаче дава отговор, че висящото пред Софийски градски съд (СГС) произвеждане по конфискация е гражданско произвеждане и че вътрешното право планува, наред с него, и режим на конфискация по наказателното право. "Това произвеждане се концентрира единствено върху имуществото, за което се твърди, че е добито нелегално и се организира без значение от вероятно наказателно произвеждане против хипотетичния причинител на закононарушенията, както и възможна присъда за него ", написа в решението на съдиите от Съд на Европейския съюз.

Според тях, Рамковото решение по отношение на конфискация на имущество има за цел да задължи страните членки да вкарат общи минимални правила за конфискация на средства и доходи, свързани с закононарушения, предвид на улеснение на взаимното признание на решения за конфискация по наказателни каузи. "Следователно това рамково решение не урежда конфискацията на средства и облаги от противозаконни действия, постановена от пълномощия на страна членка в хода на или след произвеждане, което не се отнася за определяне на едно или няколко закононарушения ", пишат съдиите в Люксембург.
При тези условия Съдът установи, че решението, което Софийски градски съд следва да постанови, не е по произвеждане, което се отнася за закононарушения и затова не попада в обсега на Рамковото решение по отношение на конфискация на имущество.

С оглед на това, Съдът стига до извода, че позволява правна уредба на страна членка, според която национална пълномощия постановява конфискация на нелегално добито имущество след произвеждане, което не зависи нито от определяне на закононарушение, нито на още по-голямо съображение от наказание на хипотетичните причинители на това закононарушение.

Сръбски опозиционер: Цветан Василев би трябвало да бъде предаден на България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР