Съдът на Европейския съюз обяви за невалидна Европейската заповед за

...
Съдът на Европейския съюз обяви за невалидна Европейската заповед за
Коментари Харесай

Съдът на ЕС обяви за невалидна българската Европейска заповед за арест

Съдът на Европейския съюз разгласи за невалидна Европейската заповед за арест, издавана от България.

Според магистратите не е обезпечена задоволително обективна процедура, по която упрекнатият да може да се отбрани преди осъществяването ѝ в друга страна.

Според българското законодателство такава заповед се издава от прокуратурата и не предстои на правосъден надзор за преценка основателна ли е тя. Няма и опция търсеният да може да я апелира на нито един стадий до предаването му на българските правоохранителни органи, е установил съдът в Люксембург.

Той е обсъждал процедурата по отношение на преюдициално питане, отправено от Районния съд Уестминстър в Обединено кралство в границите на произвеждане за осъществяване на европейска заповед за арест, издадена предишния януари от Районната прокуратура в Свищов против обвинен за кражба на пари и бижута.

„ Наличието на правосъден надзор върху акта на прокурор за издаване на европейска заповед за арест едвам след предаването на търсеното лице е в прорез със задължението на издаващата страна членка да вкара процесуални правила, позволяващи преди този момент предаване да има надзор за правомерност на националната заповед за задържане “, написа в решението на Съда.

След него страната ни би трябвало да вкара обжалваемост на Европейската заповед за арест пред правосъден орган за преценка - основателна ли е тя и съответства  ли на закона.

Решението на съда в Люксембург няма назад деяние, само че визира всички висящи все още и неизпълнени Европейски заповеди за арест.

До приемането на законодателна смяна, за което би трябвало да има настоящ парламент, издадените заповеди от прокурор би трябвало да бъдат отхвърляни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР