Съдът на Европейския съюз излезе с положително решение за спазването

...
Съдът на Европейския съюз излезе с положително решение за спазването
Коментари Харесай

Това решение отваря възможности пред ядрената индустрия в Европа

Съдът на Европейския съюз излезе с позитивно решение за спазването на европейското законодателство при механизмите за финансиране на плана АЕЦ „ Хинкли Пойнт Си “ във Англия. Това значи, че страната може да създаде модели за подкрепяне на построяването на нови атомни мощности, а решението може да засегне и построяването на трети и четвърти енергоблок на АЕЦ „ Черна вода “ в Румъния.

От румънската атомна асоциация (РОМАТОМ) приветстваха решението като поддръжка за развиването на бранша и удостоверение на правото на всяка страна членка да избира разнообразни източници на сила, съобщи Newsbeezer.com.

„ То изпраща позитивен сигнал до страните членки, които предизвикват или не престават атомни планове, като се дава приоритет на независимостта при избора на енергиен микс и обстоятелството, че нуклеарната сила е позволена за финансиране посредством конкурентни механизми, в които може да взе участие страната “, сподели Лучиан Русу, президент на РОМАТОМ.

Понастоящем нуклеарната сила обезпечава съвсем 50% от цялата нисковъглеродна електрическа енергия и 26% от цялата електрическа енергия в Европейския съюз. В бранша работят 1,1 милиона души, а годишният оборот е в размер на 102 милиарда евро. В Румъния развиването на нови нуклеарни мощности е включено във всички сюжети на енергийна тактика на страната, а управляващите търсят вероятни сътрудници за построяването на трети и четвърти енергоблок на АЕЦ „ Черна вода “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР