Съдържащата се в хляба мая стимулира растежа на растенията Чудите

...
Съдържащата се в хляба мая стимулира растежа на растенията Чудите
Коментари Харесай

Всички градинари трябва да знаят този номер

Съдържащата се в хляба квас подтиква растежа на растенията

Чудите се с какво да наторите почвата за доматите, краставиците и пипера? Колкото и необичайно да ви звучи, малко стар хляб ще ви свърши чудесна работа. Почвата, в която ще засадите разсада, би трябвало да е наторена още преди засаждането. Съберете лехата през есента и прибавете органически тор (оборски тор, компост и др.). По този метод тя ще бъде готова за следващо засаждане. Торенето би трябвало да продължи и по време на действителния растежа на растенията. Първото би трябвало да се случи в границите на една седмица след засаждането и по-късно най-малко два пъти по време на растежа на плодовете.

За си извършите тор от самун са ви нужни хляб, вода и затварящи се контейнери.

Първо помислете какъв брой тор ще ви би трябвало. Ако ще торите млади растения, е задоволителна 1/2 чаена лъжичка на растение, а за по-големи - 1 чаена лъжичка. За литър вода са ви нужни 30 грама самун.

Първо кипнете водата и я оставете да се охлади до стайна температура. През това време накъсайте или нарежете хляба на по-малки части. Добавете хляба в съда с охладена вода и го затворете. Съхранявайте на хладно място (в ледник или мазе) 24 часа, след което прецедете през цедилка.

Прецедената примес би трябвало да престои още най-малко пет дни в затворен съд и на хладно. През това време стартира процесът на ферментация.

Преди да наторите растенията, е добре е да ги полеете добре, с цел да може корените да усвоят по-добре питателните субстанции. Торенето би трябвало да се прави или заран, преди директната слънчева светлина да удари растенията, или вечер.

Съдържащата се в хляба квас подтиква растежа на растенията. Благодарение на торта от хляб растенията получават фосфор, азот, манган, желязо и натрий.

Можете също по този начин да компостирате хляба дружно с други органични първични материали като боклуци от плодове и зеленчуци, както и култивиран боклуци. Чрез компостирането се основава богата почвена добавка, цялостна с хранителни субстанции, потребни микроорганизми и органични субстанции. Те могат да подобрят здравето на почвата и да насърчат растежа на растенията.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР