Съдържание:Вкус и ароматКак да разберем дали кърито е качествено? Готвене

...
Съдържание:Вкус и ароматКак да разберем дали кърито е качествено? Готвене
Коментари Харесай

Къри - какво е и защо е полезно?

Съдържание:

Вкус и ароматКак да разберем дали кърито е качествено? Готвене с къриПолзи от къритоКога не би трябвало да употребявате къри?  Къри - какво е и за какво е потребно

Родния завършек на кърито е Индия. Къри съставлява микс от разнообразни пикантни растения или казано по различен метод - примес от индийски подправки, всекидневно с жълтеникавокафяв цвят. Има доста благоприятни условия за приготвянето му, само че в класическата примес общоприетите съставки са: куркума, кориандър, пикантен червен пипер и листа от къри (често сменени със сминдух). Около 30% от състава е куркума на прахуляк. Най-често горните подправки се допълват от кардамон, кимион, копър, карамфил, джинджифил, чесън, индийско орехче, черен пипер и канела.

Популярността на къри се крие в благосъстоянието на усета му, а невероятните изгоди за тялото въобще не са преувеличение

Вкус и мирис

Кърито може да бъде или доста пикантно (както нормално се подготвя в азиатските страни), или умерено пикантно (което е по-характерно за европейските страни) по усет. В него доминира усетът на куркума - леко изострен и леко горчив. Ароматът на подправката е комплициран, само че прелестен и ободрителен - и сходно на усета, той също се трансформира според от подправките, които са в сместа.

Как да разберем дали кърито е качествено?

За да тествате качеството на тази фалшификация, просто изсипете малко вода в дребна паница, върху която първо би трябвало да сложите къри. Ако на повърхността на водата се появят бели петна, значи имате артикул със подозрително качество, само че в случай че водата е отмерено оцветена в блестящо жълто, подправката е подобаваща за ястие. Между другото, цветът на положителното къри, без значение от периода на валидност, би трябвало да е ослепителен. Не се предлага да ползвате потъмняла примес. Различните производители оферират свои лични версии, които, несъмнено, са надалеч от оригинала, съдържат сол, подобрители на усета и други съставни елементи. Когато избирате фалшификация, обърнете внимание на нейния състав и, несъмнено, производителя.

Готвене с къри

В Индия къри се прибавя към съвсем всяко ядене - всеки има своя лична рецепта за къри, само че има и обща линия - подправката постоянно се подготвя прясна, тъкмо едвам е задоволителна за едно хранене. Кърито се прибавя към ястия от зеленчуци, ориз, месни блюда, риба, индийски супи, печени пайове (те се назовават самоса) и други Използва се също за подготвяне на сосове и бульони, прибавяне в индийски десерти, питиета и даже в млечни артикули.

Ползи от кърито

 Ястие с къри

Благодарение на сполучливата композиция от разнообразни подправки, кърито има големи изгоди за човешкото тяло. В допълнение към обстоятелството, че тази пикантна примес ще помогне за сполучливо опълчване на настинки и вирусни болести, кърито също оказва помощ за възстановяване на положението на храносмилателната система и усилване на метаболизма, нормализиране на състава на кръвта и унищожаване на непотребните течности от тялото (което оказва помощ и за отслабване).

Експерти споделят, че кърито забавя процесите на стареене, оказва помощ в битката с рака, предварителна защита е за заболяването на Алцхаймер, облекчава възпалението в тялото, прочиства кръвта и черния дроб. В аюрведическата медицина къри се употребява за пречистване на кожата, възстановяване на съсирването на кръвта, като дейно антипиретично средство.

Много значими процеси в организма се въздействат на първо място от основата на кърито - куркумата. Още в антични времена жителите на Индия са правили специфични лечебни средства с куркума за облекчение на възпалението. Изследванията на учените потвърдиха, че куркумата е мощен антиоксидант. Съдържащите се в нея субстанции са способни да блокират токсичните протеини, както и да потискат действието на гените, които са виновни за процеса на стареене.

Сминдухът има противовъзпалителен резултат, а също по този начин е доста потребен при кашлица, за профилактика на бронхит. Кашлицата става продуктивна и храчките не застояват в бронхите.

Кориандърът се употребява за стимулиране на апетита, има отличен резултат върху храносмилателната система - потиска метеоризма и възстановява жлъчната секреция. Обикновеният черен пипер, който доста постоянно участва в кърито, е отличен асистент за хора, страдащи от диабет вид 2, защото съдържа доста хром, който е толкоз нужен на организма освен това заболяване.

Самото растение със същото име Къри има доста потребни свойства. Ароматът му подтиква апетита, което има позитивен резултат върху храносмилателния развой. Традиционните източни лечители предлагат потреблението на листата на това растение за лекуване на диабет. Листата от къри оказват помощ и за прочистването на организма от токсични съединения, също така те са отличен антисептик и имат противовъзпалителни свойства. Когато се одобряват вътрешно, съвършено тонизират тялото, оказват помощ при възпалителни бъбречни болести.

Благодарение на богатите му лечебни съставки, можем да обобщим, че кърито има следните позитивни въздействия върху здравето:

 Къри на прахуляк

- контролира количеството на холестерола в кръвта;

- има дезинфекционен ефект;

- обезпечава антибактериална, противогъбична защита;

- нежно облекчава болката, спазмите;

- отпуска мускулния тонус;

- оказва помощ за нормализиране на червата;

- защищава храносмилателния тракт от нездравословни бактерии, усъвършенства храносмилането;

- възстановява ендокринната система;

- отстранява токсините и токсините;

- почиства жлъчните пътища;

- има имуномодулиращ ефект;

- възвръща силата;

- успокоява нервната система;

- забавя процеса на стареене.

Разбира се, кърито не може да бъде панацея. Но постоянно употребявайки тази съставна част в готвенето, можете да дадете на тялото нужната отбрана против заболявания и разрушителни възрастови процеси. И това е един от методите за поддържане на здравето, младостта и хубостта.

Кога не би трябвало да употребявате къри?

Тази фалшификация е противопоказана при положение на самостоятелна нетърпимост към някой от нейните съставни елементи. Не се предлага да ядете къри и в следните случаи:

- По време на обостряне на алергии.

- В острия интервал на язвена болест (стомах, дванадесетопръстник, черва).

- По време на остро чревно разстройство.

- През втория и третия триместър на бременността.

- По време на кърмене.

- Деца под 3 години.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР