Съдържание:Супи и чорбиСалатиОсновни ястияПечива ‹›Качество без компромис:Комплект за готвене от

...
Съдържание:Супи и чорбиСалатиОсновни ястияПечива ‹›Качество без компромис:Комплект за готвене от
Коментари Харесай

Кои са любимите ястия на българина?

Съдържание:

Супи и чорбиСалатиОсновни ястияПечива  обичани ястия на българина ‹›  Комплект за готвене от 9 елементи Качество без компромис:Комплект за готвене от 9 части193.84 лева.Виж ››

Няма по какъв начин да не сте чували приказката, че любовта на мъжа минава през стомаха му, нали по този начин? Но и самият Джордж Бърнард Шоу, знаменит ирландски публицист и притежател на Нобелова премия за литература, твърди че „ няма обич по-искрена от любовта към храната “.

Впечатляващо би било за нас животът ви да се върти единствено и само към храната, само че и няма да се изненадваме изключително, в случай че очаквате да похапнете нещо вкусно с голямо неспокойствие.

Ето за какво взехме решение в идващите редове да разгледаме кои са обичаните ястия на българите. Ясно е, че всеки човек има собствен личен усет, само че има и такива български кулинарни шедьоври, които едва ли биха липсвали в менюто на всеки един ресторант.

Супи и чорби

 шкембето е измежду обичаните ястия на българина Снимка: Десислава Дончева

Няма по какъв начин да не стартираме с шкембе чорбата, която българите са привикнали да похапват вместо закуска и то нормално след дълъг запой. Придружена с бира, естествено. Както се споделя клин- чеп избива и утринните кафе или чай, поднесени със сандвичи или бисквитки умерено могат да бъдат пропуснати…

Почти няма да срещнете заведение, в което да не се предлага пилешка чорба, само че това е процедура, срещаща се на всички места по света. Традиционна за българите, изключително зимно време е фасул чорбата, а през лятото освежаващия таратор. Ако се намирате наоколо до морето или до някоя река, то безусловно пробвайте и локалната рибена супа, която в случай че е приготвена вярно, може да се трансформира във ваш любимец. При шанс можете около някой празник да попаднете и на курбан-чорба или пача (през по-студените месеци), която също е доста известна в България.

Салати

По отношение на салатите безспорни любимци са шопската и овчарската салата, само че пролетно време почетно място се отдава и на обичайната зелена салата от маруля, краставици, репички и зелен лук. Освен това около Великден всички знаем, че е превъзходен метод да се „ отървем “ от останалите ни около празника сварени яйца и да ги прибавим към зелената ни салата.

Зимно време българите си подготвят картофена или съветска салата, само че най-лесно е да сложат на масата обичаната си туршия. Малко са семействата, които не подготвят сами домашна туршия и тя даже се трансформира в тяхна фамилна горделивост.

Основни ястия

Макар мусаката да е пристигнала в българската кухня по времето, когато България е била част от Османската империя, тя се разграничава много от турската и гръцката и несъмнено е измежду най-любимите ястия на българите. С нея даже са свързани безчет шеговити приказки като тази, че мъж, който умее самичък да си подготвя мусака е недосегаем или пък, че за една жена е значимо да знае единствено 70 неща - по какъв начин да прави мусака и 69.

Друго обичано ядене на българите са пълнените чушки, а зимно време и сармичките. Като към последните зимни ястия прибавяме и киселото зеле, свинското с праз лук, както и капамата.

Скарата е на респект през всички сезони - свински и пилешки пържолки, кюфтета, кебапчета, шишчета и въобще всичко месно, което може да се подготви на една скара.

 мусаката е обичано българско ядене Снимка: Ирина Андреева Jolie

Всякакви ястия, приготвени в гювечета, също са желани от българите- свинска или пилешка кавърма, сирене по шопски или по тракийски и т.н.

На фона на несъмнено месоядното българско население, в последно време се следи наклонност да се усилва броя и на българите, които са вегетарианци или вегани. За тях българската кухня също има какво да предложи като тиквичките с чеснов сос, печените чушки или пържените патладжани с доматен сос, постните огретени и още какво ли не.

Печива

По време на тържествени мотиви българите постоянно месят питки или погачи, само че това, което е техен любимец и не се управлява от никакви сезони и празници, е баницата. Пълнена със сирене, с праз лук или даже с кайма- тя постоянно е обичана на дребни и на огромни!

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР