Съдържание:Предварителна подготовка на чугунен тиганИзмиване с препаратМетоди за калциниране на

...
Съдържание:Предварителна подготовка на чугунен тиганИзмиване с препаратМетоди за калциниране на
Коментари Харесай

Как да подготвим чугунен тиган за употреба

Съдържание:

Предварителна подготовка на чугунен тиганИзмиване с препаратМетоди за калциниране на чугунени съдове за готвенеОгряване на чугун със солОгряване на чугун с маслоИзпичане на чугунен тиган във фурнатаПочистване на чугунен тиган  Как да подготвим чугунен тиган за приложимост

Чугунени съдове за готвене са освен непрактични, само че и рискови в кухнята без авансово калциниране. В магазина всички артикули са покрити с механически съединения, които защищават метала от контакт с въздуха и излагане на влага.

Предварителна подготовка на чугунен тиган

Приготвянето на чугунени съдове за първото им потребление по предопределение включва три съществени стадия:

- разчистване от транспортния капак;

- калциниране;

- запечатване на порите.

И трите стъпки са значими и би трябвало да се съблюдават поредно.

Чугунът е дълготраен, само че уязвим материал. Основният му зложелател е влагата. За да защитят новите тигани, производителите покриват външната и вътрешната повърхнина на продуктите с тъничък филм от минерални масла или различен уплътнител. Масленият филм защищава метала от влага, формирана от рискови температури и окисляване. И даже в случай че съставът е безвреден за здравето, това ще повлияе негативно на усета и аромата на ястията.

Първата задача е да се измие техническата грес, без да се поврежда повърхността. Вторият стадий - калциниране, отстранява остатъците от техническа смазка от порите. Това е доста значимо, защото единствено повърхността се почиства по време на измиване, а чугунът е шуплест материал. Ако пропуснете калцинирането, остатъците от минерални мазила ще попаднат в храната.

Третата стъпка е задръстване на порите. Чугунът има естествени незалепващи свойства. Те се дължат на обстоятелството, че порите с времето се запушват с мазнини, което прави повърхността гладка. За да не чакате това да се случи, би трябвало да намажете дъното и стените с масло с триещи придвижвания и по-късно да не мокрите.

Измиване с препарат

Чугунените съдове могат да се мият единствено на ръка. Измийте новия тиган с гореща вода, като употребявате меката страна на гъбата. Ако повърхността е мазна или без аромат, можете да добавите капка препарат за съдове или пране. Избършете измития тиган с чиста забрадка или забрадка от микрофибър. И запомнете това предписание - чугунът не би трябвало да остане влажен! Измит и заличен! Сега можете да пристъпите към калциниране - главният стадий от подготовката, по време на който остатъчната лой най-после напуща новия тиган и порите се затварят.

Методи за калциниране на чугунени съдове за готвене

Повечето производители прикачват указания към своите артикули, в които се разказва в детайли по какъв начин се подготвя чугунен тиган преди първата приложимост. Ако има такова увещание, следвайте съвета на производителя. Ако няма нищо, вземете националните способи, изпитани във времето.

Моля, обърнете внимание, че техническата грес ще се изпари по време на процеса на печене. Този развой постоянно е съпроводен от неприятна и леко задушаваща миризма и даже пушек. Не забравяйте да включите вентилация или да отворите прозорец.

Огряване на чугун със сол

Можете бързо и икономично да изгорите нов съд от чугун и неговите сплави с елементарна готварска сол.

- Изсипете суха груба сол в почистен и избърсан изсъхнал чугунен съд. Не изливайте до самите ръбове, защото в процеса ще би трябвало да разбъркате;

- Включете котлона и поставете тигана върху котлона. Нагряването би трябвало да е мощно, с цел да свети металът;

- Бъркайте солта непрестанно с дървена шпатула, с цел да не загори. Цветът на солта ще се промени, ще стане мазен;

- Загрявайте най-малко 10 минути - колкото по-голям е диаметърът на дъното на чугунения тиган, толкоз по-дълго лишава процедурата. Заменете солта с прясна сол, в случай че е необходимо;

- Изхвърлете солта (внимателно, горещо! ) И изплакнете с гореща вода, без да употребявате препарати;

- Избършете до изсъхнало и поставете още веднъж на котлона. Загрейте;

- Нанесете тъничък пласт пречистено растително масло върху горещата повърхнина със силиконова четка;

- Ако мазнината не се всмуква, избършете остатъка със салфетка и сложете тигана на предпазване или използвайте неотложно за кулинарни опити.

Огряване на чугун с масло

 Чугунен тиган

Един от най-бързите способи за подготвяне на нов чугунен тиган за първите ви готварски прекарвания, е огряването с растително масло. Недостатъкът на този способ е огромният разход на масло. Затова е по-подходящ за плитки тигани, да вземем за пример порционни, за палачинки или бъркани яйца.

- Купете на ниска цена растително масло за пържене - то би трябвало да бъде рафинирано. Слънчогледовото, царевичното, соевото са подходящи;

- Налейте масло в тигана, който е почистен, за предпочитане най-малко на две трети. Колкото по-малък е пластът, толкоз по-често ще би трябвало ръчно да го нанасяте върху стените посредством люшкане на съдовете или с четка;

- Загрейте маслото до шупване на слаб огън, по-късно намалете котлона до най-малко, тъй че на практика да няма шупване. Бъди деликатни! Горещото и врящо масло може да аргументи тежки изгаряния. Изведете децата от кухнята или ги изпратете на разходка;

- Продължете да загрявате чугунения тиган с масло в продължение на 25-30 минути. Ако маслото не покрива стените, разклатете се понякога, с цел да покриете цялата повърхност;

- Изключете печката, оставете да се охлади. Когато температурата е подобаваща, изхвърлете отпадъчния артикул. Не може да се употребява за храна;

- Процесът на озаряване основава незалепващ предпазен пласт. Избършете мазната повърхнина с хартиени кърпи. Тиганът е подготвен за приложимост.

Изпичане на чугунен тиган във фурната

Невинаги е елементарно да се приготви чугунен тиган на печката за работа. Обемни, дълбоки и къдрави съдове са по-лесни за изпичане във фурната. Този способ също по този начин минимизира риска от изгаряния и се предлага, в случай че децата са в къщи. Моля, обърнете внимание, че този способ няма да работи, в случай че дръжките не са топлоустойчиви. Подвижните дръжки би трябвало да бъдат отстранени.

- Подгответе фурната. Калцинирането би трябвало да се прави върху решетка. Поставете го по този начин, че да е задоволително високо за съдове с цялостна дължина;

- За да предотвратите накапването на маслото на дъното на фурната, направете предпазен пласт от лист за печене, затрупан с фолио;

- Включете фурната и загрейте до 150-170 градуса, не я изключвайте;

 Чугун

- С четка нанесете растително масло без аромат върху вътрешната повърхнина на дъното и стените на авансово почистен и изсушен тиган. Покрийте с тъничък пласт, само че отмерено, тъй че да няма празнини;

- Поставете тигана с отвора надолу върху решетка. Оставете във фурната за половин час;

- Извадете деликатно и деликатно и намажете още веднъж с масло;

- Върнете се в работеща фурна за още половин час. Ако имате време, можете да го извършите трети път;

- Изключете фурната. Тиганът може да се остави да се охлади вътре или да се извади незабавно. Отстранете непотребната лой със салфетки;

- Сега можете даготвите пилаф или да пържите яйца! Нищо няма да залепне или изгори на обработен чугунен тиган, в случай че следвате добре готови предписания.

Важно! Преди да започнете да подготвяте нов чугунен съд за приложимост, проверете още веднъж съдовете, с цел да се уверите, че няма пукнатини или драскотини. В противоположен случай ще бъде мъчно да върнете брака в магазина. Ако сте поръчали продукта онлайн, проверете качеството при приемане.

Ако сте закупили чугунен съд с незалепващо или емайлирано напръскване, тогава не се опитвайте да употребявате инструкциите нагоре - те са предопределени само за първа приложимост на непокрити чугунени съдове за готвене.

Известно е, че чугунът е сплав от желязо и въглерод. От главния детайл той наследява податливост към наслойка. За дълъг експлоатационен живот в никакъв случай не оставяйте вода в чугунен съд и не го дръжте мокър.

Почистване на чугунен тиган

Не унищожавайте незалепващия маслен филм, който затваря порите. За да не залепне нищо за чугунения тиган, не би трябвало да го миете с препарати за премахване на мазнини, да кипвате вода в него и да го търкате с кърпи и твърди гъби.

За да измиете чугунен тиган, оставете го да се охлади леко, по-късно отстранете остатъците от храна с хартиена забрадка и изсипете гореща вода. Ако мръсотията е тежка, можете да добавите малко сол. Използвайте мека забрадка или гъба за измиване. Избършете измития тиган на изсъхнало, задръжте го за минута на включения котлон за застраховка и намажете с тъничък пласт растително масло.

Като подготвите вярно нов чугунен тиган за първата приложимост и се придържате към рекомендациите за по-нататъшна приложимост, доста ще удължите живота на скъпата покупка. Чугунените съдове постоянно са служили на няколко генерации. Грижете се за вашите внуци и правнуци!

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР