Съдържание:Колко ниско е кръвното налягане? Симптоми на ниско кръвно наляганеПричини

...
Съдържание:Колко ниско е кръвното налягане? Симптоми на ниско кръвно наляганеПричини
Коментари Харесай

Какво значи ниска горна граница на кръвното?

Съдържание:

Колко ниско е кръвното налягане? Симптоми на ниско кръвно наляганеПричини за ниско кръвно наляганеКакво значи ниска горна граница на кръвното?  Какво значи ниска горна граница на кръвното? ‹›  Електронен термометър за деца Препоръчано за теб:Електронен термометър за деца8.50 лева.Виж ››

Кръвното налягане въздейства извънредно върху здравето на индивида. В взаимозависимост от това какво е налягането – ниско или високо, може да се сблъскате със признаци като световъртеж, главоболие. Но в действителност има доста по-страшни неща, които могат да ви се случат, в случай че не си обърнете внимание на време.

Колко ниско е кръвното налягане?

В избрани случаи може да се приказва, че колкото по-ниско е кръвното ви, толкоз по-добре. Учените към момента обаче не са открили по кое време кръвното е прекомерно ниско, най-малко до момента в който не се появят неприятните признаци.

Симптоми на ниско кръвно налягане

Много лекари считат, че хроничното ниско кръвно налягане е рисково, в случай че бъдат следени следните признаци: световъртеж, замаяност, гадене, припадъци, дехидратация или необикновена жадност, липса на централизация, замъглено зрение, тресчица, учестено дишане, отмалялост.

Причини за ниско кръвно налягане

Причините са доста и най-различни:

- Продължителен сън;

- През първите 24 седмици от бременността е всекидневно кръвното да е по-ниско;

- Загуба на кръв – да вземем за пример, в случай че се нараните и загубите доста кръв, кръвното ви ще падне рязко;

 Какво значи ниска горна граница на кръвното?

- Някои медикаменти – лекарствените артикули могат да причинят ниско кръвно налягане, в това число диуретици и други медикаменти, които лекуват хипертония; сърдечни медикаменти като бета блокери; медикаменти за заболяването на Паркинсон; трициклични антидепресанти; медикаменти за еректилна дисфункция;

- Наркотиците и алкохолът също смъкват кръвното;

- Ендокринни проблеми: Такива проблеми включват затруднения с жлезите, произвеждащи хормон в ендокринната система на тялото; по-специално, неактивна щитовидна жлеза, надбъбречна непълнота, ниска кръвна захар и в някои случаи диабет;

- Тежка зараза (септичен шок);

- Алергична реакция.

Какво значи ниска горна граница на кръвното?

Горната граница на кръвното налягане се назовава систолно налягане (систолично). Това е оптималното налягане в кръвоносните съдове, при съкращението на сърцето. А долната се назовава диастолно налягане (диастолично).

Минималното налягане в горната граница зависи от няколко фактора: ударният размер на сърцето, свойството на съдовете да се разтягат при нарастване на налягането; съотношението на скоростта на изтласкване и съдовото противодействие.

При по-младите хора, огромните артерии имат по-голяма еластичност. При съкращението на сърцето стената им се разтяга и те поемат изпомпената от него кръв. Следователно това разпъване не разрешава на горната граница (систоличното налягане) да се увеличи прекомерно доста.

С течени на годините при множеството хора се развиват атеросклеротични плаки, които понижават свойството на съдовете да се разтягат при ударите на сърцето.

Намалената еластичност покачва горната граница и намалява долната.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР