Съдържание:Как да разбера дали сам трябва да се осигурявам? Какви

...
Съдържание:Как да разбера дали сам трябва да се осигурявам? Какви
Коментари Харесай

Какви вноски плащат самоосигуряващите се лица?

Съдържание:

Как да схвана дали самичък би трябвало да се обезпечавам? Какви са размерите на осигурителните вноски за самоосигуряващите се лица и по кое време се внасят? Как тъкмо мога да се самоосигурявам, в случай че съм пенсионер? Мога ли да трансформирам типа на обезпечаването като самоосигуряващо се лице?  Какви вноски заплащат самоосигуряващите се лица?

Здравното обезпечаване в България е право, от което всеки български жител може да се възползва, при изискване че има контракт с компания, която го обезпечава, или в случай че се обезпечава самичък. Докато в първия случай работодателят се занимава с подаването на заявления, изчисляването на осигурителните вноски и заплащането им, във втория случай самото лице би трябвало да се погрижи за всичко това.

Как да схвана дали самичък би трябвало да се обезпечавам?

За самоосигуряващо се лице се смята всяко лице, което е записано като едноличен търговец, съучастник в комерсиално сдружение, притежател на ЕООД, член на неперсонифицирано сдружение, земеделско-стопанска или тютюнопроизводителна активност, както и физически лица упражняващи свободна специалност или занаятчийска активност.

Вноските на самоосигуряващите се лица стартират да текат в деня на започване на трудова активност или в деня на възобновяването ѝ, в случай че преди този момент е била прекъсната по някаква причина. Съответно осигуровките не престават до спирането ѝ.

Самоосигуряващото се лице би трябвало да подаде декларация по пример в съответната Търговско дружество (Териториална дирекция) на Национална агенция за приходите (Национална Агенция за Приходите) в 7 дневен период след началото на трудовата активност.

Какви са размерите на осигурителните вноски за самоосигуряващите се лица и по кое време се внасят?

1. Осигурителните вноски за Здравно обезпечаване са 8% от брутния ви приход

2. Осигурителните вноски за фонд Пенсии, са както следва:

- 17.8% за лица, родени преди 01/01/1960;

- 12.8% за лица, родени след 31/12/1959;

- 5% за ДЗПО (Допълнителното наложително пенсионно осигуряване) представляващ повсеместен пенсионен фонд за лица, родени след 31/12/1959;

- 3.5% от брутния приход за заплащане на здравни осигуровки към фонд Общо заболяване и майчинство. Тези осигуровки не са наложителни.

Осигурителните вноски се заплащат до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който се заплащат. Например, в случай че желаете да платите осигуровките си за март, би трябвало да го извършите до 25-ти април.

Как тъкмо мога да се самоосигурявам, в случай че съм пенсионер?

 Осигуровки

Самоосигуряващите се лица, на които се поставя пенсия, могат да се обезпечават по свое предпочитание за фонд Пенсии или Общо заболяване и майчинство. В подобен случай те ще дължат само вноска за здравно обезпечаване. По закон не се дефинира какъв тип пенсия би трябвало да получават самоосигуряващите се лица, с цел да бъдат освободени от внасяне на осигурителни вноски, затова всяко лице, получаващо пенсия, може да се обезпечава единствено по свое предпочитание.

Мога ли да трансформирам типа на обезпечаването като самоосигуряващо се лице?

Накратко, не. Дори при спиране обновяване или сменяне на активността типа на обезпечаването през същата календарна година не може да се промени. Също по този начин, в случай че започнете трудова активност и не подадете откритата декларация в 7-дневен период след започването, ще бъдете обезпечавани единствено за неработоспособност заради общо заболяване, напреднала възраст или гибел. След този период промени по типа обезпечаване няма да могат да се вършат до края на календарната година.

Видът на обезпечаване може да се промени с подаване на декларация с одобрен пример публикуван от изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите в интервала 1-31 януари на новата година.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР