Съдържание:Да се отървем от неприятните миризмиПремахване на ръжда и варовикПремахване

...
Съдържание:Да се отървем от неприятните миризмиПремахване на ръжда и варовикПремахване
Коментари Харесай

Разтвор от вода с ябълков оцет - да почистим дома екологично

Съдържание:

Да се отървем от неприятните миризмиПремахване на наслойка и варовикПремахване на петнаНеобичайни приложения  Разтвор от вода с ябълков оцет - да почистим дома екологично

Ябълковият оцет е в действителност неповторим артикул. Използва се в кулинарията - прибавя се към супи, салати, печива, туршии и прочие Използва се също и в националната медицина, както за подготвяне на билкови извлеци, по този начин и непосредствено: при ухапвания от инсекти, възпаления, мазоли, шипове и доста други.

Но ябълковият оцет има и още едно потребно приложение за почистването на дома, с което не всички са осведомени. А точно – с разтвор от вода и ябълков оцет можем да почистим дома екологично. Така освен ще избегнем токсичната битова химия, която потвърдено вреди на здравето, само че и ще спестим много средства.

Ябълковият оцет е леко антибактериално и противогъбично средство, убива множеството типове плесен и мухъл. Оцетът също е натурален дезодорант – има свойството да отстранява миризми и да освежава въздуха.

Какви са главните приложения на ябълковият оцет в почистването на дома?

Оцетът ще помогне за:

- опазване или ободряване цвета на вещите;

- отстрани всички типове миризми;

- разчистване на пода;

- разчистване на обувките;

- измиване на остаряла нечистотия, плака и ръжда;

- разчистване на водопровода;

- грижи се добре за мебели и доста други.

При мощни замърсявания към разтвора на ябълков оцет и вода могат да се прибавят и други съставки като сода, сол, елементарен сапун.

Къде и по какъв начин да приложите разтвора от ябълков оцет и вода?

Да се отървем от неприятните миризми

 Съветите за разчистване с оцет

За да се отървете от неприятната миризма в хладилника или микровълновата фурна, задоволително е да извършите разтвор от вода и оцет, смесени на равни елементи, и да избършете с него всички вътрешни повърхности.

Можете също да се отървете от миризмата на котки и кучета, в случай че апартаментът се почиства благодарение на вода, съдържаща оцет. Като цяло, можете да почистите пода и други повърхности с вода и оцет за стерилизация и обезвреждане на всевъзможни миризми от натурален генезис (но не и на препарати).

Оцетът е най-хубавото почистващо средство за твърди подове, ламинирано дърво, керамични плочки, балатум и винилови подове. Той обаче не може да се употребява върху каменни повърхности, когато става въпрос за мрамор, павета, гранит и други, тъй като може да ги повреди.

Премахване на наслойка и варовик

За да премахнете плака от тоалетната, би трябвало да полеете чаша ябълков оцет и да изчакате към час. Може да се остави за една нощ, с цел да премахнете запушванията. След това измийте тоалетната по нормалния метод като изтъркате с четка и изплакнете.

Оцетът работи и за плочки и умивалници за баня и кухня. От повърхностите могат да бъдат отстранени замърсявания, мазнини и плесени с ябълков оцет, разбъркан с вода и малко сапун. Същият състав чудесно почиства кранове от наслойка и други наслагвания.

Ако добавите ябълков оцет в съдомиялната машина или кафемашината един път месечно и ги пуснете да работят с елементарна вода с оцета, това ще помогне да се избавят уредите от вътрешно замърсяване.

С разтвор от оцет и вода може да почистите и други домашен уреди, да вземем за пример запушени отвори за пара на ютията (добавяте в ютията вода с оцет и я настроите да изпуска пара). Можете да почистите и дезинфекцирате самобръсначки, четки за зъби, сапунерки и пр.

Премахване на петна

 Почистване на килими с разтвор от оцет и вода

Петната от пот, шоколад или вино ще се отстранят, в случай че втриете в тях ябълков оцет, оставите за няколко минути и измиете.

Разтвор на вода и ябълков оцет с малко сол ще помогне да се отървете от петната по килимите. Сместа би трябвало да се нанесе върху петното, да се остави да изсъхне изцяло и да се почисти с прахосмукачка.

Затопленият оцет, разводнен с вода, ще помогне за унищожаване на дъвка от облекла и восък от мебели.

Следите от цветни моливи елементарно се отделят при избърсване с забрадка, навлажнена с оцет.

Необичайни приложения

- За по-сериозно измиване на нечисти плодове използвайте вода с малко прибавен оцет;

- Кожените чанти, якета и обувки ще стартират да блестят още веднъж, в случай че се избършат с забрадка, напоена с ябълков оцет;

- Ако накиснете облеклата в хладна вода с оцет за 10 минути преди измиване, цветът на облеклата няма да избледнее. Половин чаша ябълков оцет, добавена по време на прането на облеклата, ще ви помогне да предотвратите статично електричество върху облеклата ви;

- Оцетът, разводнен с вода 1:2, ще помогне за възобновяване на цвета на килима и ободряване на завесите. Достатъчно е да напръскате върху тях от бутилка с пулверизатор;

- За унищожаване на залепени етикети от посуда, уреди, мебели и др, навлажнете с съсредоточена оцетена вода и изчакайте;

- Препаратът за прозорци също може да бъде сменен с вода с оцет – сложете 1 супена лъжица оцет на чаша вода;

- Можете да отучите котка да върви до тоалетна на неверното място, като избършете ъгъла, който притегля животното с неразреден оцет;

- Ако желаете изгоните мравките от несъмнено място, можете да го напръскате със мощен разтвор на оцет във вода;

- Някои домакини поръсват козината на домашните любимци с вода и ябълков оцет, с цел да прибавят искра и да отстранен паразитите.

- Ежедневното разчистване също се улеснява, като се употребява вода с оцет вместо елементарна вода. Оцетната вода може да се употребява за разчистване на прахуляк, разчистване на подове, съдове и работни повърхности;

- Обикновеният ябълков оцет също се е потвърдил в битката за красиво тяло и коса. Ето за какво, в случай че не се страхувате да експериментирате, можете да намерите информация за приложимост и в тази тенденция.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР