Съд в Москва удължи днес с три месеца, до 30

...
Съд в Москва удължи днес с три месеца, до 30
Коментари Харесай

Съд в Москва удължи задържането на журналиста Еван Гершкович до 30 юни

Съд в Москва удължи през днешния ден с три месеца, до 30 юни, предварителния арест на репортера на в. „ Уолстрийт Джърнъл “ Еван Гершкович, упрекнат в шпионаж, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Самият Гершкович, неговият вестник и държавното управление на Съединени американски щати отхвърлят обвиняванията, по които американският публицист може да бъде наказан на до 20 години затвор. Днешното чуване се организира при закрити врата, само че съдът в Москва разгласява фотоси и къс видеоклип, показващи по какъв начин Гершкович, очевидно спокоен и ухилен, седи в стъклено заграждение в заседателната зала.

Посланичката на Съединени американски щати в Русия Лин Трейси съобщи, че обвиняванията против Гершкович са подправени и настоя той да бъде освободен. „ Случаят с Еван няма общо с доказателствата, справедливия развой или с върховенството на закона. Той  демонстрира, че американски жители са употребявани като пионки от Кремъл за реализиране на задачите му “, съобщи тя.

От Вашингтон обявиха, че ще създадат „ всичко належащо “, с цел да върнат вкъщи Гершкович и някогашния морски пехотинец Пол Уелин, наказан през 2020 година и излежаващ 16-годишна затворническа присъда по обвинявания за шпионаж, които той също отхвърля. 

В петък, 29 март, ще се навърши година от ареста на Гершкович в град Екатеринбург. Предварителният му арест към този момент беше удължаван на няколко пъти, само че към момента не е избрана дата на правосъден развой.

По-рано съветският президент Владимир Путин съобщи, че Гершкович може да бъде освободен в бъдеще в подмяна на някой съветски пандизчия, държан в чужбина.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР