Съд в Москва осъди опозиционния активист Владимир Кара-Мурза на 25

...
Съд в Москва осъди опозиционния активист Владимир Кара-Мурза на 25
Коментари Харесай

Безмилостна атака на Кремъл срещу опозицията: Присъдата на Кара-Мурза е най-дългата, дадена на политически опонент

Съд в Москва осъди опозиционния деятел Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор в един от най-шумните случаи до момента на съветски отстъпник, който е вкаран в пандиза за опълчване на нахлуването в Украйна.

Кара-Мурза, който има съветско и английско поданство и е учил в университета в Кеймбридж. Той беше арестуван през април 2022 година и упрекнат в разпространяване на погрешна информация за съветската войска в Украйна. По-късно към обвиняването му се добави и държавна измяна, поради поредност от негови обществени изявления, в които той подлага на критика политиките на Кремъл и войната в Украйна.

Присъдата на Кара-Мурза е най-дългата до момента, дадена на политически конкурент на Владимир Путин. В присъщ жанр, Кремъл продължава безмилостно да потушава мнението на всеки, несъгласен с политиките му.

В последната си тирада пред съда предходната седмица Кара-Мурза с провокационен звук, отхвърли да изиска от съда да го оправдае и сподели, че стои зад всичко, което е споделил.

„ Обвинявам се единствено за едно нещо. Не съумях да убедя задоволително моите сънародници и политици в демократичните страни за заплахата, която актуалният кремълски режим съставлява за Русия и за света “ сподели 41-годишният Кара-Мурза.

Присъдата на Кара-Мурза, която той съпостави с показните процеси на Сталин, се организира при закрити врата.

Говорейки пред публицисти английският дипломат в Русия Дебора Бронърт сподели, че присъдата е „ шокираща “ и прикани за незабавното освобождение на Кара-Мурза. Правителството на Обединеното кралство също разгласи, че е привикало съветския дипломат след произнасянето на присъдата.

Съпругата на Кара-Мурза, Евгения, похвали брачна половинка си за неговата „ храброст, поредност и почтеност в дългогодишната си работа “.

Лежащият в пандиза критик на Кремъл Алексей Навални остро разкритикува решението, наричайки го „ нелегално, безсъвестно и фашистко “.

По време на ареста си предходната година Кара-Мурза беше един от дребното известни опозиционери, които избраха да останат в Русия. Повечето, в това число съдружниците на Навални, са избягали заради опасения за сигурността им след експлоадирането на войната.

Часове преди задържането си Кара-Мурза се появи в CNN, където разказа политиката на Кремъл като „ режим на убийци “.

Припомняме, че през 2015 година и 2017 година той на два пъти изпада в кома в Москва, откакто демонстрира признаци на отравяне и едвам не умира от бъбречна непълнота при първото отравяне, за което упреква Кремъл.

Кара-Мурза е непосредствен другар на някогашния опозиционен водач Борис Немцов, който беше прострелян и погубен през 2015 година.

Притесненията за здравето на Кара-Мурза нарастват през последните седмици, откакто той беше прекомерно зле, с цел да участва на чуването си предишния месец. Неговият юрист Вадим Прохоров сподели в изказване във Фейсбук тогава, че той се лекува от полиневропатия, от която страда вследствие на двете отровни офанзиви.

Кара-Мурза е вторият почитан политически конкурент на Путин, който влиза в пандиза след експлоадирането на войната в Украйна. През декември опозиционният деец Иля Яшин беше наказан на осем години и половина затвор по сходни обвинявания в разпространяване на погрешна информация, предопределена сякаш да дискредитира съветската войска.

Правозащитната група OVD-Info твърди, че съвсем 20 000 руснаци са били арестувани за антивоенни митинги. Образувани са наказателни каузи против повече от 450 души за опълчване на войната в Украйна. Някои са изправени пред присъди до 15 години затвор за леки закононарушения като издание на антивоенни известия в обществените медии. Това трансформира последната година в най-репресивната епоха в Съвременната история на Русия.

Текстът е оповестен в „ Гардиън “. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР