Съд в Мианма постанови присъда от 7 години затвор за

...
Съд в Мианма постанови присъда от 7 години затвор за
Коментари Харесай

Журналисти на Ройтерс бяха осъдени в Мианма на 7 години затвор

Съд в Мианма постанови присъда от 7 години затвор за двама публицисти на организация Ройтерс по обвинявания за нарушение на закона за държавната загадка, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция. Максималната присъдата, която ги грозеше, беше 14 години затвор.

Журналистите Ва Лоне и Куав Сое О пледираха почтени. Те отразяваха предходната година бруталната интервенция на армията на Мианма против рохингите в западния щат Ракхайн. Според обвиняването публицистите са получили и популяризирали поверителни документи.

Двамата публицисти споделиха в съда, че на 12 декември м.г. двама полицейски представители са им връчили поверителните документи в ресторант в Янгон. Минута по-късно други служители на реда са ги арестували. В съда очевидец описа, че нещата са били нагласени, с цел да бъде устроена клопка на публицистите.

Присъдата бе произнесена пред препълнена с публицисти и дипломати правосъдна зала.

Организация на обединените нации прикани за освобождението на двамата публицисти. " Продължаваме да призоваваме за тяхното избавление ", съобщи Кнут Осбай, представител на Организация на обединените нации в Мианма.

Посланикът на Съединени американски щати в страната Скот Марсиъл дефинира присъдите на двамата публицисти като " печален факт както за наказаните, по този начин и за всички в Мианма, които работят интензивно за поощряване на фундаменталните свободи, включително и свободата на медиите ", съобщи ДПА.

" Мисля, че други биха се запитали дали този излаз от делото усилва доверието, което народът на Мианма има в своята правосъдна система ", добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР