Съд в Хонконг разпореди ликвидацията на голямата закъсала китайска инвестиционна

...
Съд в Хонконг разпореди ликвидацията на голямата закъсала китайска инвестиционна
Коментари Харесай

Съд изпрати в ликвидация китайски имотен гигант с $300 милиарда дългове

Съд в Хонконг разпореди ликвидацията на огромната закъсала китайска капиталова компания Evergrande Group, оповестяват международните организации. Решението евентуално ще има тежък стопански резултат върху страната, чието управление се пробва да овладее задълбочаващата се рецесия в бранша на надвижимостите.

Мотивът на магистратите е, че най-голямата имотна компания в света - с активи за над 240 милиарда $, не е показала подробен проект за преструктуриране цели две години, след неизпълнено обвързване за заплащане по облигации. " Време е съдът да каже " Достатъчно ", съобщи арбитър Линда Чан.
 Затъналата в задължения Evergrande загуби $2,4 милиарда от цената си
Най-задлъжнелият строителен бизнесмен в света загуби $2,4 милиарда от цената си

Компанията, която е по-задлъжняла от цяла страна

Evergrande има проблеми още от 2021 година, като те бързо обгърнаха целия бранш, в който холдингът е главен състезател. Според юриста на компанията ликвидацията може да повлияе на дейностите на компанията, в това число тези в областта на ръководството на парцели и производството на електрически транспортни средства - а това би затруднило още повече разплащането с кредиторите.

Те си търсят 300 милиарда $, а съгласно разбор на Deloitte едвам 3,4% биха били събрани при решение за разпродажба.

До последно компанията работеше по разновидности на подмяна на дълг с акции или други вероятни покупко-продажби с кредиторите. Така и обаче не беше показан повсеместен проект пред съда в Хонконг. Акциите ѝ се сринаха с 20% преди съвещанието, а по-късно търговията с тях беше спряна.

Както отбелязва " Ройтерс ", обстановката с Evergrande е комплицирана, тъй като има и политически подтекст. Пекин се бори със слаби стопански индикатори, невиждани от съвсем десетилетие проблеми на имотния пазар и фондова борса на 5-годишно дъно. Окончателен провал на колоса в областта на недвижимостите в страната би могъл да направи обстановката още по-лоша - на фона на напъните на ръководещите да върнат Китай към растежа.
 Китайската Evergrande регистрира загуба от 81 милиарда $ за последните две години
Компанията, която е по-задлъжняла и от страна

Компанията изпадна в дефолт в края на 2021 година

В същото време, измежду кредиторите има и задгранични вложители - и е доста значимо какъв сигнал ще насочат управляващите към тях.

Всъщност, решението в Хонконг не е краят за Evergrande. Очакването е дори то първоначално да има дребен резултат върху нейната активност, защото Китай и Хонконг към момента са разнообразни юрисдикции. Основната част от активите е на територията на КНР и има много неясноти по какъв начин кредиторите биха могли да поемат контрола над тях - само че сигурно това няма да бъде бърз развой.

Изпълнителният шеф на Evergrande Сю Шон разяснява пред локални медии, че компанията ще направи всичко по силите си, с цел да бъдат приключени всички стартирани планове.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР