Съд в Хонконг призна за виновни в подстрекателство към бунт

...
Съд в Хонконг призна за виновни в подстрекателство към бунт
Коментари Харесай

Съд в Хонконг осъди петима души за „подстрекателство към бунт“ заради детски книжки

Съд в Хонконг призна за отговорни в подстрекаване към протест петима души, разгласили детски книжки, в които последователи на демокрацията в фиктивен град са разказани като овце, защитаващи се от вълци, съобщи Франс прес.

Петимата поданици на Хонконг през днешния ден бяха приети за отговорни в " скрит план за отпечатване, издание, продажба, предложение за продажба, разпространяване, показване или възпроизвеждане на материал, който подстрекава към протест ".

Осъдените са членове на управлението на синдикат на логопеди. Те са основали четири електронни книги с илюстрации, в които описват на децата за демократичното придвижване в Хонконг. В една от книгите, озаглавена " Защитниците на селото на овцете ", се споделя за глутница вълци, опитващи се да завладяват село, в което живеят овце, които се пазят от тях. В една от другите книги вълците са разказани като мръсни и пренасящи заболявания в селото на овцете.

Лай Манлин, Мелъди Юен, Сидни Нг, Самюъл Чан и Фон Цохо са създатели на сдружението на логопедите и създатели на книгите, поради които бяха упрекнати в подстрекаване към протест и държани в пандиза цяла година преди произнасянето на присъдите. В края на двумесечния правосъден развой Куок Вайкин, районният арбитър, гледащ каузи, свързани с националната сигурност, разгласи обвинените за отговорни в интрига поради разпространяване на наличие, подстрекаващо към протест. " Намерението за подстрекателство към протест проличава освен в текста, само че и в потреблението на някои нежелани думи, които целят да повлияят на мозъците на децата ", написа Куок в правосъдното си решение.

Обвинението твърди,че книгите съдържат " антикитайски настроения " и желаят " да внушат на читателите ненавист " против управляващите в Пекин и към китайците, живеещи в Хонконг. Прокуратурата вижда в книгите прилики с политическите разтърсвания в Хонконг през последните години, отбелязва Асошиейтед прес.

Осъдителната присъда е произнесена по силата на признатия наскоро закон за националната сигурност, ориентиран против инакомислието.

Според отбраната обвиняванията в подстрекаване са лишени от конкретика и всеки четец би трябвало да може самичък да си сформира мнение за персонажите в книгите. Адвокатите обявиха също, че присъдата води до криминализиране на рецензията към политиката на Китай и ще има обезкуражаващ резултат върху обществото.

Логопедите може да получат до две години затвор. След продемократичните митинги в Хонконг през 2019 година управляващите там започнаха съществени дейности против деятелите в мегаполиса.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР