Съд в Албания в събота нареди бившият президент и премиер

...
Съд в Албания в събота нареди бившият президент и премиер
Коментари Харесай

Албания постави бившия премиер Бериша под домашен арест

Съд в Албания в събота подреди някогашният президент и министър председател Сали Бериша да бъде подложен под домакински арест след обвиняванията в корупция , свързани с времето му на поста, оповестява " Ройтерс ".

Припомняме, че че е употребявал въздействието си, до момента в който е бил министър председател сред 2005 и 2009 година, с цел да облагодетелства брачна половинка на щерка си при приватизацията на държавна земя. 

Сега Бериша оглавява най-голямата опозиционна партия в Албания, Демократическата партия.

" Съдът одобри настояването на прокуратурата, като промени предходна мярка и в този момент подреди домакински арест за Бериша, без опция да напуща страната ", заяви адвокатът Генч Гьокутай след решението на съда.

Гьокутай сподели, че Бериша ще апелира присъдата.  Ако бъде приет за отговорен, той може да получи присъда до 12 години затвор.

Бившият министър председател отхвърли изказванията на прокуратурата. На собствен ред, той обвини сегашния министър председател Еди Рама в осъществяване на политическа офанзива, с цел да заглуши опозицията.
 Албанският парламент смъкна имунитета на някогашния министър председател Сали Бериша
Албанският парламент смъкна имунитета на някогашния министър председател Сали Бериша

" За " гласоподаваха 75 народни представители

Прокуратурата към момента не е показала окончателния си обвинителен акт.

Бериша беше президент от 1992 до 1997 година след бурния провал на комунизма в бедната югозападна балканска страна и министър-председател от 2005 до 2013 година

През 2021 година Съединени американски щати не разрешиха достъп на Бериша и фамилията му, като Държавният департамент го упрекна, че е взел участие в корупционни дейности.
 Албанският парламент изключи за 10 дни експремиера Бериша
Албанският парламент изключи за 10 дни експремиера Бериша

След 2 съвещания, завършили за минути след конфликти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР