Съчетанието на два фактора - сравнително ниската стартова подкрепа и

...
Съчетанието на два фактора - сравнително ниската стартова подкрепа и
Коментари Харесай

Димитър Ганев, Тренд: На хоризонта се задава вълна с голям разрушителен потенциал за правителството - цените

Съчетанието на два фактора - относително ниската стартова поддръжка и скока на цените може да се трансформира в източник на голямо обществено неодобрение, предвижда социологът Димитър Ганев от организация " Тренд " пред " 24 часа ".

" Всеки нов избор, изключително когато докара до промяна на властта, неизбежно води до доза презареждане с доверие. Това ясно проличава и от данните от последното изследване на организацията. Еуфорията от новия кабинет не е огромна, само че това не трябва да ни изненадва. Началният порив не може да се съпоставя с електоралните талази от 2001 и 2009 година, когато първата политическа мощ печели надлежно 2 милиона гласа (НДСВ) и 1,6 милиона гласа (ГЕРБ). През ноември 2021 година " Продължаваме промяната " завоюва изборите с по-малко от 700 хиляди гласа, съставяйки кабинет в комплицирана настройка. В този ред на мисли не можем да чакаме кой знае каква вълна от възторг, тъй като базата, от която се потегля, не е огромна ", разяснява Ганев.

Въпреки това проличава, продължава той, че както всеки нов кабинет, и този се употребява с тефлоново покритие. Видимо противоречиви решения на държавното управление и някои кадрови неудачи минаха сякаш безпроблемно. Плъзнаха се по тефлона. На хоризонта обаче се задава друга вълна. Тя не е от поддръжка, а е с огромен унищожителен капацитет. Цените. Рядко може да се следи в изследване проблем, който се откроява толкоз мощно. Дори пандемията от COVID-19 наподобява по-малко важен за българите въпрос. Като че ли свикнахме с вируса и казусът се трансформира малко по малко във фонов. Проблемът с повишението на цените има и своите количествени измерения в публичното схващане. Ако ни се оповестява публична инфлация от 7-8%, то чувството е напълно друго.

" Половината от българите декларират, че главните артикули, които нормално пазарят, са се покачили с над 20%. Съчетават се два фактора – относително слаб начален подтик като поддръжка и голям проблем, който може да се трансформира в източник на голямо обществено неодобрение. Достатъчно доста доказателства имаме, с цел да знаем, че когато се опре до джоба на българина, напрежението се повишава фрапантно. И не, не вещая някаква злополука за новия кабинет. Просто предизвестявам, че тефлоновото покритие на държавното управление може напълно скоро да бъде изчегъртано ", добавя Димитър Ганев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР