Събудихме се от изстрелите.Мястото, където живеем, беше най-засегнато. Преместихме се

...
Събудихме се от изстрелите.Мястото, където живеем, беше най-засегнато. Преместихме се
Коментари Харесай

„Събудихме се от изстрели на картечници и танкове“: Какво разказаха евакуираните от Судан българи

" Събудихме се от изстрелите.Мястото, където живеем, беше най-засегнато. Преместихме се в по-безопасен регион, където животът беше съвсем естествен. "

Това описа Николета Борисова, която е измежду първите евакуирани българи от Судан. От думите им стана ясно, че нещата в африканската страна се задълбочават с всеки минал ден, a хиляди хора се пробват да я изоставен. Първите трима български жители кацнаха на Летище София с полет от Берлин.

Снимка: Тодор Пантилеев, Darik.bg

" Чуваха се изстрели с картечници и танкове. Това беше първото нещо, по което разбрахме, че нещо се случва нещо. Там цяла седмица нямаше ток и вода. Успях да взема със себе си единствено документите ", описа Николета Борисова, която живее от 45 години в африканската страна.

" Много е неприятна в обстановката в Судан, само че се надявам да се стигне до помирение ", добави Абдел Хосона, някогашен почетен дипломат на България в страната.

Съпругът на Мариана Илиева, която е част от евакуираните българи от Судан, е доктор. По думите й ситуацията в лечебните заведения е доста тежко.

От външното ни ведомство оповестиха, че не престават дейностите по евакуация на сънародниците ни от Судан. Българските жители, които са поискали да бъдат евакуирани от Судан, са 31. От тях 21 към този момент са евакуирани или са в развой на извеждане от страната, а други 10 към момента са в Судан, само че министерството е в непрекъснат контакт с тях и търси опция да ги прибере у нас.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР