Събор в Калофер. Снимка: Искра.бг Националното сдружение на кметовете на кметства

...
Събор в Калофер. Снимка: Искра.бг
Националното сдружение на кметовете на кметства
Коментари Харесай

Румен Стоянов събра кметовете на България в Калофер

Събор в Калофер. Снимка: Искра.бг

Националното съдружие на кметовете на кметства /НСККРБ/ организира обичайния си летен събор навън на 29 юли . Тази година с изключение на градоначалници, жители и сдружения, в събитието се включи и министър председателят акад. Николай Денков .

„ Всичко, което сме изложили като проблеми през годините по време на съборите, беше показано на министър-председателя. От негова страна получихме увещание, че нещата, които желаеме и желаем, са доста почтени и би трябвало да се случат, в случай че желаеме Българи да направи дребна крачка, тъй като в противоположен случай тя ще затъне “, разяснява кметът на Калофер Румен Стоянов пред публицист на Искра.бг .

Според него всички кметства отвън общинските центрове затъват и се стимулира: „ Като кметове на кметства нямаме право да участваме в национални и европейски стратегии. Нямаме безусловно никакви благоприятни условия и всичко сме дали в ръцете на кметовете на общини. От своя страна те не хаят какво се случва, откакто си дадат средствата на второстепенните реализатори на държавните бюджети на общините. Никой държавен властник до момента не е вникнал в тези проблеми, които тръбим към този момент няколко години – откогато съществува НСККРБ. “

По този мотив по време на събора са поискали от премиера да бъде основан Фонд , в който да има към 10 млн. лв. и кметовете да могат да вземат участие непосредствено в него без общините да им се месят . Стоянов счита, че министър председателят е харесал концепцията, тъй като акад. Денков е отбелязал, че съгласно него средствата във Фонда би трябвало да бъдат повече .

„ С сътрудниците ми желаеме от този Фонд с директно присъединяване с някакви планови решения да можем да получаваме средства, които непосредствено да влагаме в обитаемоте места. Както подчертах без присъединяване на общините. Премиерът не се ангажирани с съответни периоди по кое време ще бъде основан, само че сподели, че е допустимо това да се случи за идващия Бюджет 2024 “ , добави Стоянов, уточнявайки, че в противоположен случай ще продължат да бъдат с вързани ръце и с никаква опция да развиват обитаемоте си места.

Премиерът по време на събора. Снимка: Искра.бг

Пред премиера от НСККРБ са коментирали и предложили следното нещо : „ Инфраструктурата на всяко едно обитаемо място, от което се добива дървесина и дървен материал за огрев, се компрометира от огромните камиони, които го транспортират. След това, нагледно казано, нас ни оставят на пътя всеки да се оправя кой както знае без нито една стотинка. Желанието ни е в такива обитаеми места – да остава % от облагата. “

Калофер е по този начин – от нас се добива дървесина , разрушават ни инфраструктурата с камионите си и си отпътуват, разяснява Стоянов. По думите му министър председателят акад. Денков е одобрил предлагането, отбелязвайки:

„ Вие не желаете чак толкоз доста, а просто да си развиете обитаемоте места. “

Малко средства да се отделят годишно от дърводобивната активност ще е от огромна изгода за обитаеми места като нашето, безапелационен е градоначалникът допълвайки:

„ Тези обитаеми места, при които няма дървесина и не се добива дървен материал, при тях има други структури, от които може да остане % от облагата. Например морето – тези хора са там със средствата, с приходите си, с курортните си такси и така нататък – някакъв % да остава непосредствено в обитаемоте места, с цел да могат кметовете по места да се развиват. В момента страната не е устроена по този метод. Лъжат ни, мамят ни, а парите отиват неизвестно къде. “

По време на събора е станало въпрос и за финансовите разноски , които страната дава на кметовете. В тази връзка Стоянов означи, че огромна част от общинските кметове ги крадат.

„ Не всички – към 5% от общинските кметове у нас работят качествено и това си проличава. Има дребни обитаеми места, които незабавно откакто ги посетите, си проличава, че кметът е първокласен, добър и не краде. Личи си и при тези обитаеми места, където има крадене и корупция “, разяснява той.

„ В нашата Община се краде доста и този феномен е потвърден. Общинският ни кмет е наказан за занемареност, за кражба в изключително огромни размери и отново е кмет. Той е наказан, заплаща си и за огромно страдание структурата на страната ни е такава, че когато имаш пари можеш да си правиш каквото си искаш – той си заплаща, с цел да продължи същото да го прави и в идващия мандат “ , означи Стоянов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР