Събор на бесарабските българи "Има контакт-2018" се проведе за първи

...
Събор на бесарабските българи "Има контакт-2018" се проведе за първи
Коментари Харесай

Събор на бесарабските българи Има контакт се проведе в Молдова

Събор на бесарабските българи "Има контакт-2018 " се организира за първи път в молдовския град Твардица, в регион Тараклия.

"Има контакт " е обичайната среща на младежи-българи, която се организира през първата седмица на месец август от юношески клуб "Актив ", Одеса, и социална организация "Конгрес на българите в Украйна ". По думите на основателя на мероприятието, ръководителя на клуба "Актив " Алексей Куцарев, концепцията за събирането на младежите е за нови запознанства, както и срещи със остарели другари. Важни са и топлите връзки сред младежите и духовното им единение.

"Границата, която е сред Украйна и Молдова, не трябва да ни разделя, ние имаме едни корени, един нрав и просвета и би трябвало да се държим дружно. Затова и мотото на единадесетия събор в Твардица е "Съединението прави силата ", сподели Куцарев.

Преди да се стартира главната част на събирането, младежите възпламениха свещи на чешмата "Свети Георги " за здраве, благополучна и продуктивна среща.

Програмата на двудневния събор (4-5 август) включваше интелектуални игри и надпревари по мощ и сръчност, песни до огъня, дискотека и доста други радостни моменти.

Участниците наложително трябваше да са облечени в български национални носии, сподели един от уредниците на срещата, Екатерина Арикова от танцов състав "Твардишка младост ". Тя благодари особено за поддръжката в организацията на събора на кметството и икономическите сътрудници на град Твардица.

В събора взеха присъединяване към 150 младежи от Одеска област, Арцизки, Тарутински и Болградски регион на Украйна и градовете Тараклия, Твардица, село Стояновка, Република Молдова, и село Паркани, в молдовската сепаратистка област Приднестровие, и двама българи от Варна, Република България. Всички участници получиха от уредниците документи за присъединяване в събора "Има контакт ".

Следващият "контакт " на младите бесарабски българи ще бъде в село Бабата, в Арцизки регион, Украйна, защото представителите на това обитаемо място бяха най-активни по време на събора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР