Събитията в България през последната година доказаха, че демокрацията е

...
Събитията в България през последната година доказаха, че демокрацията е
Коментари Харесай

Радев: Обществото ни доказа, че е достатъчно силно да се противопостави на корупцията

Събитията в България през последната година потвърдиха, че демокрацията е надълбоко вкоренена в българското общество. То е витално и задоволително мощно да се опълчи на корупцията и авторитаризма, а хората са подготвени да отстояват гражданските си права. Институциите ни потвърдиха, че са способни да организират почтени и свободни избори. Това съобщи президентът Румен Радев, който взе участие в Срещата на върха за демокрацията по покана на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, оповестяват от прессекретариата на президента.

В другите панели на, който се организира онлайн в четвъртък и петък, вземат участие държавни и държавни ръководители от целия свят, представители на неправителствени организации и публицисти с принос към укрепването на демократичните полезности и институции.

Президентът Радев е откроил провокациите, които страната ни срещна след началото на прехода към създаване на демократично общество преди 32 години.

" Преходът от централно планувана към пазарна стопанска система може да докара до дълбоки обществени разтърсвания. У нас той не съумя да изкорени бедността и породи емиграция и огромна корупция ", е показал Румен Радев.

Безнаказаните корупционни практики, концентрацията на медийна благосъстоятелност и възходящата социална незаинтересованост през миналите години президентът е определил точно като проявления на прехода, които основават и предпоставки за напредък на нов вид властническо ръководство.

Енергията на гражданското общество от митингите през лятото на 2020 година докара до отменяне на компрометирания модел на ръководство и до появяването на нови политически партии, които завоюваха доверието на жителите, е показал президентът.

Румен Радев е приветствал дейния публичен спор, в който битката с корупцията е избрана като главен приоритет, както и за подсилване на независимостта на правосъдната власт, за по-голяма отчетност на прокуратурата и първокласен законодателен развой.

Държавният глава е декларирал, че обособените страни мъчно могат да реализират триумф в битката си за народна власт, в случай че разчитат само на личните си благоприятни условия и е откроил основополагащите полезности и моралната тенденция за развиване на обществата, съдържащи се в Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида, както и достъпа на България до финансовата и техническа помощ, предоставена от нейните европейски и интернационалните сътрудници.

Корупцията вреди както на страните, които са директно ограбвани, по този начин и на тези, които обезпечават леговище за добитото по незаконен метод, е подчертал Румен Радев и е призовал за още по-активни общи дейности в интернационален проект за битка с корупцията.

Държавният глава е откроил като образец поддръжката за българските жители, изразена с резолюцията на Европейския парламент от м. година във връзка с върховенството на закона в България, глобите, наложени от администрацията на Съединени американски щати по закона " Магнитски ", както и доверието, което демократичната общественост у нас разпорежда на професионализма на Европейската прокуратура при следствието на корупцията и измамите с европейски средства.

Президентът Радев е показал също, че по своя либерален път България няма да пести старания за дейно гонене на корупцията, създаване на виновна администрация, гарантиране на медийната независимост и подсилване на доверието на жителите в институциите.

" Никое достижение в областта на върховенството на закона не трябва да се приема за даденост ", е декларирал още в обръщението си на Срещата на върха за демокрацията президентът Румен Радев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР