Събитията в България през последната година доказаха, че демокрацията е

...
Събитията в България през последната година доказаха, че демокрацията е
Коментари Харесай

Румен Радев: Българското общество се противопостави на корупцията и авторитаризма

Събитията в България през последната година потвърдиха, че демокрацията е надълбоко вкоренена в българското общество. То е витално и задоволително мощно да се опълчи на корупцията и авторитаризма, а хората са подготвени да отстояват гражданските си права. Институциите ни потвърдиха, че са способни да организират почтени и свободни избори. Това съобщи президентът, който взе участие в Срещата на върха за демокрацията по покана на президента на Съединените американски щати.

Пред участниците в конференцията българският президент открои провокациите, които страната ни срещна след началото на прехода към създаване на демократично общество преди 32 години. „ Преходът от централно планувана към пазарна стопанска система може да докара до дълбоки обществени разтърсвания. У нас той не съумя да изкорени бедността и породи емиграция и огромна корупция “, акцентира Румен Радев. Безнаказаните корупционни практики, концентрацията на медийна благосъстоятелност и възходящата социална незаинтересованост през миналите години президентът дефинира точно като проявления на прехода, които основават и предпоставки за напредък на нов вид властническо ръководство.

Енергията на гражданското общество от митингите през лятото на 2020 година докара до отменяне на компрометирания модел на ръководство и до появяването на нови политически партии, които завоюваха доверието на жителите, уточни президентът. Румен Радев приветства дейния публичен спор, в който битката с корупцията е избрана като главен приоритет, както и за подсилване на независимостта на правосъдната власт, за по-голяма отчетност на прокуратурата и първокласен законодателен развой.
Москва: Съединени американски щати се пробват да приватизират думата „ народна власт “
Говорителят на съветския президент назова идната среща на върха за народна власт през декември опит на Съединени американски щати да основат нови разделител...

Държавният глава съобщи, че обособените страни мъчно могат да реализират триумф в битката си за народна власт, в случай че разчитат само на личните си благоприятни условия и открои основополагащите полезности и моралната тенденция за развиване на обществата, съдържащи се в Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида, както и достъпът на България до финансовата и техническа помощ, предоставена от нейните европейски и интернационалните партноьори.

Корупцията вреди както на страните, които са директно ограбвани, по този начин и на тези, които обезпечават леговище за добитото по незаконен метод, акцентира Румен Радев и прикани за още по-активни общи дейности в интернационален проект за битка с корупцията. Държавният глава открои като образец в тази тенденция поддръжката за българските жители, изразена с резулюцията на Европейския парламент от 2020 година във връзка с върховенството на закона в България, глобите, наложени от администрацията на Съединени американски щати по закона „ Магнитски “, както и доверието, което демократичната общественост у нас възглага на професионализма на Европейската прокуратура при следствието на корупцията и измамите с европейски средства.

Припомняме, че президентът на Съединени американски щати по въпросите на демокрацията. Сред тях са както съществени западни съдружници - България също е поканена, по този начин и Ирак, Индия и Пакистан, съгласно лист, оповестен на уеб страницата на Държавния департамент. Основният съперник на Съединени американски щати в световен аспект - Китай, обаче не бе поканен на срещата. За сметка на това покана имаше към Тайван.

Друго огромно изчезнало име е това на Турция - член на НАТО. От страните от Близкия изток единствено Израел и Ирак ще вземат участие в онлайн конференцията, планувана за 9-10 декември. Традиционните арабски съдружници на Съединени американски щати - Египет, Саудитска Арабия, Йордания, Катар и Обединените арабски емирства, не са поканени.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР