Събитията са на 29 септември в Центъра по растителна системна

...
Събитията са на 29 септември в Центъра по растителна системна
Коментари Харесай

Европейската нощ на учените 2023 – Пловдив

Събитията са на 29 септември в Центъра по растителна систематична биология и биотехнология ( ЦРСББ ) , съорганизатор е АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев ”
 
Проявата е отдадена на патрона доцент д.ф.н. Петя Бъркалова
 

Изолирането на ДНК на ягода несъмнено е стопроцентова просвета. Музиката и живописта – чиста проба изкуство. Пресечната точка на двата градивни феномена – изследователския ентусиазъм и артистизма, с техни проявления в разнообразни области на човешката креативност и откривателство е планът „ К-ТРИО – Европейска нощ на учените 2023 “. Официален старт на деянията за Пловдив ще дадат на 29 септември, петък, в Центъра по растителна систематична биология и биотехнология (ЦРСББ) шефът му проф. доктор Цанко Гечев и доцент доктор Весела Казашка.

Пловдив е един от 5-те български градове, измежду които са още София, Бургас, Стара Загора и Русе, включващ се в кулминационната точка на събитието. Надсловът на плана за шеста поредна година е „ Учените в триъгълника на знанието ”. Фокусът на събитията е ориентиран към младежите в науката и многоликите превъплъщения на гения, които намират своята пресечна точка в тази демонстрация.

Като сътрудници по план „ К-ТРИО – Европейска нощ на учените 2023 “, ЦРСББ и АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев ” са уредници на събитията от програмата и на тазгодишното издание.

„ Европейската нощ на учените 2023 е отдадена на патрона на събитието – доцент д.ф.н. Петя Бъркалова, която загубихме тази година. Визионерството и изключителната й сила ще бъдат мотивация за нас “, означи доцент доктор Весела Казашка.

Обединяващото мото в тазгодишната Европейска нощ на учените е „ Учителят, който дава крила. Предай нататък ”. Така се назовава и книгата с изявленията на Ваня Драганова, чието показване ще бъде първото събитие в програмата. Осмото издание включва диалози с учители, преподаватели и почитатели на езиковеда от Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ доцент д.ф.н. Петя Бъркалова, които са били въодушевени от нея и сега самите те притеглят към знанието своите ученици. Събеседниците са и хора, работещи в изследователска среда, изграждащи свои отзивчиви мрежи и контакти, наследили будната обич към енигматичността. Всеки от тях дефинира тази своя „ взаимозависимост “ към знанието като подарък за цялостен живот, който с възторг ще предават нататък.

Забавната страна на чистата просвета ще бъде представяна на разнообразни щандове в ЦРСББ. Там учени ще описват за своите достижения по изцяло понятен за посетителите метод. Д-р Веселин Петров, доктор Никола Стайков, Людмил Тончев и Мануела Стоянова ще покажат на гостите по какъв начин могат да изолират ДНК на ягода и ябълка. Ще бъде показано по какъв начин могат качествено да се потвърдят белтъчини в проби. Посетителите ще вземат участие в проява на действието на ензими, ще могат да прегледат и част от инструментариума на откривателя. Гостите ще имат шанса да опитат ядливи цветя и да научат повече за тях от доктор Алиция Георгиева. Заедно с Михаил Ангелов ще могат да изработят сувенири посредством техниката за 3D отпечатване.

Сред събитията в ЦРСББ е и предоставената на необятната аудитория опция за засаждане и приемане на същинска палма. А малчуганите могат да се развихрят като електротехници посредством сглобяване по схеми.

„ В оповестения през месец август от „ Артклас Център “ фотоконкурс „ Флора ” получихме 342 фотографии от 83 участници. Включиха се дребни и огромни, експерти и фенове – всички с афинитет към изкуството. Творбите им озариха обществените мрежи с деликатност и хубост. Географията на участниците е от цялата страна и на 29 септември първите трима, получили най-вече гласове във Facebook, ще бъдат наградени “, изясни доц.д-р Весела Казашка.

Изненади за окото и небцето са подготвили на своя щанд участниците от ИЗК „ Марица “. Те ще изложат неповторим подбор от своя продукция зеленчуци, които могат да бъдат дегустирани на място. Учените от Института дават обещание доста приятни изненади за посетителите.

На втория етаж на Центъра по растителна систематична биология и биотехнология ще бъде открита галерия живопис на доктор Ааканша Каноджиа – откривател със собствен почерк в изобразителното изкуство. Тя ще опише за връзката сред научното познание и креативния капацитет на индивида.

Като съорганизатор на програмата за Пловдив „ Европейска нощ на учените 2023 “, от АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев ” са подготвили събития, които водят в областта на красивото и вълнуващото. Академичната библиотека ще подарява книги за феновете на литературата.

Творческите ателиета за деца и възрастни под вещото управление на проф. Мъгърдич Касапян и неговите студенти ще предоставят  опция на искащите да порисуват, да се срещнат с техниката на декупажа и още нещо, загатват уредниците.

Модното ревю „ Чиста планета ” ще показа модели на студенти от компетентност „ Моден дизайн ” с началник доцент доктор Динка Касабова. Провокативните модели имат за цел да ни накарат да се замислим за отношението си към планетата и да бъдем по-отговорни даже в всекидневието си към нея и нашия живот, считат участниците в ексцентричната арт демонстрация.

Грандиозен свършек на вечерта ще бъде концертът на докторанти и студенти от АМТИИ. Корепетитор на концерта е Елвира Матева. Подробната стратегия с участниците в концерта и творбите ще бъде показана от Маестра проф. доктор Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев ” – Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР