Събитията от ноември 1923 г. играят огромна роля за по-нататъшния

...
Събитията от ноември 1923 г. играят огромна роля за по-нататъшния
Коментари Харесай

Превратът в Мюнхен 1923: Когато Хитлер посегна към властта

Събитията от ноември 1923 година играят голяма роля за по-нататъшния ход на немската история, а и за историята на целия 20 век. През 1923 година Адолф Хитлер е единствено един от многото политици с екстремистки настроения в Германия. Но надали някой е можел тогава да си показа, че единствено 10 години по-късно Хитлер и ръководената от него Националсоциалистическа немска работническа партия (НСДАП) ще дойдат на власт, ще вкарат Европа в нова международна война и ще избият милиони хора.

Един предопределен ден в Мюнхен

В нощта на 8 против 9 ноември 1923 Хитлер повежда към 2000 свои последователи към известната бирария „ Бройкелер “ в Мюнхен, където членове на баварското държавно управление и други известни персони отбелязвали годишнината от Ноемврийската гражданска война през 1918 година, довела до абдикацията на Кайзер Вилхелм и провъзгласяването на републиката.

Хитлер се е надявал проектът му за прелом да получи необятна поддръжка, което не е било без съображение: по това време Бавария е била в спор с централното държавно управление в Берлин, а авторитетни хора от държавното управление и армията симпатизирали на Хитлер. Ако той беше постигнал триумф в Бавария, вероятно е щял да провежда и поход към Берлин за събаряне на към момента младата парламентарна народна власт и определяне на дясна тирания в Германия.

Адолф Хитлер при освобождението му от пандиза на 20 декември 1924 годинаСнимка: dpa dena/dpa/picture-alliance

Но заговорниците в Мюнхен последователно се отказали един по един, а полицията сполучливо ги разпръснала. Хитлер е бил леко ранен, а няколко дни по-късно и задържан. Въпреки че го осъждат на пет години затвор за държавна измяна, малко повече от година след опита за прелом той е освободен " за положително държание ".

Отлични условия за прелом

Плановете на Хитлер за прелом през 1923 година се провалят, само че събитията го предиздвикали да се почувства окуражен. В пандиза той стартира да написа прословутия си агитационен пасквил " Моята битка ". Книгата се трансформира в девиз за неговата партия, която трансформира тактиката си: вместо с незаконен прелом, тя взема решение да завземе властта по легален метод. В годините след опита за прелом националсоциалистите печелят все по-голяма поддръжка на изборите в цяла Германия.

Опитът за държавен прелом на Хитлер е осъществен в миг на огромна неустойчивост в Германия. Централното държавно управление в Берлин е едва, политическите убийства са всекидневие, а държавният ред е заплашен както от леви, по този начин и от десни екстремисти. Хиперинфлацията унищожава спестяванията на хората и обезсилва стопанската система. Освен това има всеобща безработица, изключително измежду ветераните от войната.

Ситуацията в Германия

Капитулацията на Германия в края на Първата международна война е към момента прясна в паметта на хората и се възприема от тях като национално оскърбление. Версайският контракт след войната постанова на Германия големи репарации, което утежнява доста бъдещите вероятности на страната.

Хитлер и националсоциалистите съумяват да подпалят фитила на недоволството в тази напрегната обстановка. В този смисъл опитът за прелом от нощта против 9 ноември 1923 година в Мюнхен никога не е инцидентно събитие.

Хитлер поставя венец във връзка годишнина от опита за прелом през 1923 годинаСнимка: akg-images/picture-alliance

" Без поддръжката на многочислени монархисти, реакционни някогашни военни, народняшки настроени журналисти и политически терористи възходът на Хитлер до 1923 година нямаше да е вероятен ", написа историкът Даниел Сименс във " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ).

След опита за прелом нацистката партия е неразрешена, на нейно място обаче незабавно се появява сходна партия, която още на идната година печели 30% от гласовете на изборите в Бавария. А не след дълго националсоциалистите поемат властта и в цяла Германия. 

Поуките през днешния ден

Опасностите, свързани с нацизма, съществуват и през днешния ден. Дясната популистка партия " Алтернатива за Германия " (АзГ) сега постигарекордни резултати на избори и в социологически анкети. В Източна Германия АзГ може да стане даже първа политическа мощ в няколко федерални провинции на изборите за локални парламенти.

Някои историци вършат паралели: " Като знаем какво е довело Германия до злополука преди 100 години, е нужно да работим за укрепването на Европа и за предотвратяването на нови бедствия ", споделя писателката Юта Хофриц. " Ето за какво си заслужава да се вгледаме по-отблизо в събитията от 1923 година ", показва още тя.

****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР