Събират подписка, готови са за протестиИнвеститори предпочитали офшорния вятър заради

...
Събират подписка, готови са за протестиИнвеститори предпочитали офшорния вятър заради
Коментари Харесай

Рибари, хотелиери и еколози искат оттегляне на законопроекта за перки в морето

Събират подписка, подготвени са за митинги
Инвеститори предпочитали офшорния вятър поради по-малката опозиция

Община постави ограничавания за ветрогенераторите

Черноморието е единно срещу законопроекта за силата от ВЕИ в морските пространства, който болшинството в Народното събрание одобри след бурна полемика на първо четене. Това стана ясно на открита среща във Варна, проведена от народния представител от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов. В нея мнението си изрекоха заети в туризма, рибарството, еколози, жители от Варна, Шабла, Каварна, Балчик, Несебър, Созопол и други приморски селища.



Перките в морето ще съсипят рибарството и туризма, безапелационни бяха участници в срещата, измежду които бяха кметове, общински съветници и депутати.

Рибарите, които досега желаеха проверка на текстовете и установяване на минимална дълбочина от 100 м за слагане на перките, към този момент са безапелационни - документът би трябвало да се отдръпна. Искането е на всички съсловни сдружения и е импортирано в петък в Народното събрание, сподели ръководителят на “Черноморски изгрев ” Емил Милев. Той напомни, че планът е изработен без научна оценка на рисковете за флората и фауната в морето и без да се търси мнението на риболовците. “Не е ясно и каква е позицията на Европейската комисия, в случай, че опазването на биоресурсите в морето е в пълномощията на Европейския съюз. Ако този закон влезе в действие, на българският лов на риба ще бъде комплициран кръст. Не желаем борба с управляващите, стига да не ни принудят ”, предизвести Милев.

Твърдо срещу перките е и туристическият отрасъл. “Надяваме се Министерството на туризма да застане зад нас ”, обявиха Станислав Стоянов, зам.-председател на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци и хотелиерът Атанас Карагеоргиев, който окачестви държанието на законодателите като безконтролно. “Нашият бранш страда от пет години - от пандемията, от войната, от изплували на брега умрели крави, а в навечерието на този сезон се приказва за перки в морето. Тръбим, че би трябвало да сме дестинация за 4 сезона, а с такива дейности и за два месеца няма да имаме посетители ”, сподели Карагеоргиев и прикани за всеобщ и деполитизиран митинг против проектозакона. Засегнатите от него направиха и подписка, като предизвестиха, че в случай че на идната в Народно събрание 6 февруари полемика депутатите не ги чуят, са подготвени на гражданско непокорство с блокиране на пътища и пристанища.



Стоянка Димитрова /вляво/ даде датска рецепта за битка с перките в морето, а кметът на Вълчи дол Калоян Цветков сподели, че решението за ограничение на парковете на сушата от обитаемоте места, взето преди дни от локалния парламент в общината, към този момент няма аналог у нас.

Инвеститорите избират офшорните паркове, защото при построяването им няма директно наранени хора и предстоящата опозиция е по-малка, само че пред обществото се споделя половината истина - за изгодата от “зелената ” сила, без да се оповестяват вредите, съобщи Красимира Катинчарова от Сдружение “Човек, природа и живот ”, което води борба против градежа на огромни вятърни паркове на сушата, във варненските общини Ветрино и Вълчи дол. Според Катинчарова животът на перките е до 15-20 година Тъй като дребна част от тях може да се рециклира, те би трябвало да се загробят в депа, където се разлагат до токсичното съединяване бисфенол. Чрез почвата то ще доближава и до хората, като може да аргументи рак, неплодородие, деменция, сподели Катинчарова, базирайки се на изследвания на френски еколози. Друг риск е нискочестотният звук, който се популяризира на 30-50 км и дезориентира пчелите и бозайниците, а при хората провокира бодърствуване. “За всеки ветрогенератор в работен режим е необходим 1 звук масло, а постоянно се появяват течове. Тази отрова ще изтича в непосредствено в морето. Ще поевтинеят доста и парцелите по крайбрежието ”, акцентира еколожката.

Датска рецепта за битка с офшорните паркове в морето даде Стоянка Димитрова, край чиято къща в с. Михалич се възнамерява градеж на перки. “На 24 януари фонд получи утвърждение за два морски ветропарка и същия ден екоминистерството на Дания включи тези територии в “Натура 2000 ”, изясни тя. В резултат на тъжби от нея и други поданици Община Вълчи дол първа у нас вкара с решение на локалния парламент условие при инсталирането на ветрогенератори да се съблюдава правилото “10х ”, годно във Англия и Полша. Според него отстоянието сред турбината и последното жилище в обитаемо място би трябвало да е най-малко 10 пъти колкото височината на перката. У нас законът дава единствено минимумът от 500 м без горна граница, а перките доближават до 270 м. “Разрешителните се дават безшумно, със остарели оценки по Оценка на въздействието върху околната среда. Не допускайте това и в морето ”, прикани Димитрова.

“Бързото приемане на закона се прави, с цел да се усвоят милиони по ПВУ от доближени на властта компании, без да се регистрира, че единствено с туризъм у нас се изхранват над 250 000 души. Перките в морето няма да са преференциални и за потребителите, тъй като таксата за транспорт неизбежно ще се увеличи ”, акцентира Борислав Гуцанов, който окачестви проектозакона като “брутално лобистки ” и изрази вяра, че вносителите ще проявят здрав разсъдък и ще го отдръпват преди второто четене.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР