Събирачи на трюфели от цялата страна се събраха в Русе

...
Събирачи на трюфели от цялата страна се събраха в Русе
Коментари Харесай

Ловци на трюфели протестираха заради забрана да влизат в горите

Събирачи на трюфели от цялата страна се събраха в Русе на митинг против ограничаваща заповед, издадена от Регионалните дирекции по горите, с претекста да се предотврати разпространяването на заболяването африканска чума по свинете, съобщи БНР. Заповедта да не се влиза в горите се отнася само за хората, които се занимават с лов на трюфели. Това е повода близо 1000 трюфелджии от цялата страна да се съберат на митинг в Русе. Те направиха шествие до граничния пункт "Дунав - мост ", а по-късно показаха своето противоречие пред постройката на Общинската и Областна администрация.
"Това е дискриминация, тъй като достъпът до горите не може да бъде стеснен единствено за нас - търсачите на трюфели. Както ние вървим и работим в гората, по този начин вървят и дървари, билкари, пчелари, ловците, които ще ловуват диви прасета ", е съобщила Българска телеграфна агенция, цитирайки Росен Иванов, ръководител на Асоциацията на ловците на трюфели в България. По думите му в Румъния има огнища на африканска чума по свинете, а нямало възбрана за събиране на трюфели, а у нас не е регистриран случай на болестта, само че не позволяват достъпа до горите.
Според Димитър Димитров от Варна - ръководител на националната асоциация "Български трюфел ", има доста проблеми в бранша със събирането и изкупуването на трюфели. По думите му са нужни регламенти, с които това благосъстояние на територията на цялата страна да се запази, развие и разпространява. Трябват правила за издаване на разрешителни, за метод на събиране. Така ще могат да се глобяват и недобросъвестните събирачи на трюфели, които унищожават находищата. "Искаме да се знае, че българският трюфел го има, а не да го купуват италианци и да го препродават за италиански ", е декларирал Димитров. По думите му бизнесът с трюфелите е на половина в сивия бранш, като виновността за това била на страната.
"От доста време се опитваме да бъде въведен някакъв устав, само че без триумф. За сметка на това получаваме удар под кръста с тази възбрана, която дори не ни е обяснена за какво и защо е въведена. Искаме правдивост и чакаме възбраната да бъде анулирана ", съобщи Димитров и добави, че десетки хиляди хора в страната - включително и фамилиите на търсачите, се препитават от събирането на трюфели. Иванов съобщи, че цената на кг от деликатесната гъба е към 70 лв..
"С този кротичък митинг желаеме да ни извърнат внимание, тъй като идващия път ще се съберем доста повече ", съобщи Иванов и добави, че ще бъдат изпратени тъжби до всички институции.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР