Събарянето на бившия тютюнев склад, разположен на булевард Христо Ботев“

...
Събарянето на бившия тютюнев склад, разположен на булевард Христо Ботев“
Коментари Харесай

Няма да събарят тютюневия склад в Пловдив - засега

Събарянето на някогашния тютюнев склад, ситуиран на бул. " Христо Ботев “ и улица " Авксентий Велешки “ в Пловдив, се отсрочва. Решението на Министерството на културата е изясняване на събитията за премахването на постройката и спазването на процедурите по Закона за устройство на територията и Закона за културното завещание.
Припомняме, че Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ към Министерството на културата се самосезира в края на предходната седмица във връзка изказвания на представители на локалната власт и медийни изявления, в които се показва, че постройката ще бъде съборена напълно. ОТ протоколи и съгласувателни документи в Министерството на културата, станало ясно, че комисия, основана по Закона за културното завещание и свикана със заповед на кмета на община Пловдив - Иван Тотев, през декември предходната година е издала наставление за опазване на част от фасадата на постройката с архитектурните детайли и указания за ремонт и подсилване .
При инспекция на място специалистите от Министерството на културата са разкрили проблем в документите и са сезирали за това РДНСК и община Пловдив. Предстои правенето и представянето на избрана документи с оглед опазване изцяло и отчасти на достоверни детайли от постройката, която съставлява важен интервал от историята на града и представител на тютюневата промишленост.  „ Без да се покаже план, който ще запази оптимално тази постройка, няма да се събаря ", съобщи изрично министърът на културата Боил Банов, който рано тази заран дойде в Пловдив.
" Спирам събарянето прочувствено, в случай че би трябвало ще го спрем и физически ", добави той. И добави: " Аз съм този, който сега е задължен да опазва културното завещание и го върша със сърце и съвест. " Банов посочи, че в този миг събарянето е незаконосъобразно . Културният министър изясни, че постройката - Тютюневият склад на Сточна гара в Пловдив - не е недвижима културна полезност, само че в това време е част от групова културна полезност в историческата зона на града " Филипопол - Тримонциум - Пловдив " и е значима за структурирането на ансамбъла.
" Тази постройка е значима за града, за нас и за нашите деца. За да бъде разрушена, би трябвало първо да бъде изработен план, който да покаже идентичността на постройката и да бъде непокътнато в оригинал това, което е строено за времето. Никой, който е тръгнал да възвръща здания и е показал план за това – не сме го спрели. Напротив – оказваме помощ ", разяснява Банов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР