С всеки изминал ден технологиите стават все по-основна част от

...
С всеки изминал ден технологиите стават все по-основна част от
Коментари Харесай

Дигитализация на застрахователната индустрия в три действия

С всеки минал ден технологиите стават все по-основна част от всекидневието на хората. Това слага напрегнат голяма част от промишленостите да отговорят на упованията за все по-технологизирана връзка с потребителите. Застрахователният бранш не прави изключение – в противен случай, защото той е обвързван значително точно с връзката сред бизнес и жители, условията за цифровизация на организациите в него са още по-големи.

От EasySend, консултантска компания в областта на цифровата промяна, показват кои ще са главните трендове, които ще водят този преход в застрахователната промишленост през 2023 година

Корпоративните ИТ се развиват

В предишното застрахователните компании използваха ИТ като метод за понижаване на разноските. Сега всичко е обвързвано с това по какъв начин технологиите могат да оказват помощ на организациите да подтикват растежа си и да подобрят ангажираността на клиентите.

В това отношение една от най-ясно изразените трендове е навлизането на low-code/no-code разработките (софтуерен метод, при който не се изискват съвсем никакви умения за програмиране) в корпоративните ИТ. Докато в сегмента на дребните и междинните предприятия no-code инструментите се трансфораха в новото обикновено, огромна част от огромните компании продължиха да разчитат на обичайните подходи за разработка, задвижвани от вътрешни запаси или външни интегратори.

Сега обаче това се трансформира, защото доставчиците стартират да оферират изцяло работещи корпоративни no-code принадлежности, фокусирани върху сигурността и сходството. Така че предприятията към този момент могат да трансферират част от тежестта на създаването на програмен продукт върху самите бизнес консуматори, като в същото време резервират ръководството и контрола над плановете.

Най-важното качество, което прави инструментите no-code извънредно привлекателни, е ускореното време за стартиране на пазара на нови цифрови приложения и артикули спрямо обичайните подходи за разработка. С помощта на no-code принадлежности застрахователите към този момент могат да доставят по-добри приложения с по-бързи темпове, да подобрят потребителския си опит и да покачат цялостното качество на услугите.

Друга наклонност във връзка с ИТ системите е налагането на хибридната облачна архитектура. Наред с други аргументи, то идва и поради непрекъснато възходящото количество потребителски данни, което е по едно и също време предизвикателство и опция за застрахователите.

От една страна, те би трябвало да намерят способи за дейно ръководство и предпазване на тези масиви. От друга страна, застрахователите, които са в положение дейно да употребяват тези данни, ще могат да завоюват редица конкурентни преимущества.

Клиентското прекарване заема централно място

Застрахователната промишленост постоянно е била насочена към клиента, само че възходът на цифровите технологии даде в ръцете му повече власт от когато и да било. Клиентите към този момент могат да търсят най-хубавите цени, да съпоставят разнообразни артикули и да намерят най-подходящия осигурител за своите потребности единствено с няколко кликвания.

В отговор на това застрахователите от ден на ден се концентрират върху обезпечаването на допустимо най-хубавото потребителско преживяване. Това включва предложение на по-персонализирани артикули и услуги, както и улеснение на клиентите посредством цифрови информационни канали.

Приспособяването на даден артикул към самостоятелните потребности на избран ползвател не е нова идея, само че с помощта на технологиите тя е доста по-лесно постижима. Особено когато става дума за разбора на данни и машинното образование.

В предишното застрахователите трябваше да разчитат на потребителски изследвания и други форми на пазарни проучвания, с цел да съберат нужните данни. Но в този момент те могат да се възползват от доста по-широк набор от източници, в това число обществени медии, данни за сърфиране в интернет и даже носими устройства.

Самообслужването на клиентите е друга съществена наклонност в застраховането и възходящо очакване измежду клиентите. Благодарение на разпространяването на цифровите канали като онлайн портали и мобилни приложения, клиентите към този момент чакат да могат да създадат повече за себе си, без да се постанова да подвигат телефона и да приказват с представител на отдела за обслужване на клиенти.

В отговор на тази наклонност застрахователите от ден на ден влагат в цифрови принадлежности за самообслужване като онлайн генератори на предложения и чатботове.

Застраховките обичайно се продават посредством физически канали, в това число сътрудници или брокери, дистрибутори, офиси и прът центрове. Сега обаче идва времето на цифровите канали.

Възходът на новите бизнес модели

2023 година ще е годината на разрастването на концепцията за обезпечаване, учредено на потреблението. Застраховката, основана на потреблението, е тип застраховка, която таксува клиентите въз основа на действителното им ползване, а не на предварителна оценка. Най-разпространената форма на сходна застраховка е " заплащане съгласно шофирането ", която таксува клиентите въз основа на броя на изминатите километри.

Във връзка с това ще се следи и растеж в потреблението на застрахователна телематика - технология, която разрешава следене на данни за придвижването на обещано транспортно средство, и все по-често се употребява от застрахователите за събиране на данни за шофьорските привички на техните клиенти.

Възприемането на застрахователни артикули, основани на телематика, се подтиква от желанието да се предложи по-персонализирано ценообразуване. Знаейки тъкмо по какъв начин и по кое време кара избран клиент, застрахователите могат по-добре да оценят обвързвания с него риск и да дефинират съответните цени на своите артикули.

Освен това телематиката може да се употребява и за разкриване на измами. Ако, да вземем за пример, се откри, че застрахованият лидер съзнателно кара по метод, който е евентуално да провокира произшествие, неговата застрахователна лавица може да бъде анулирана.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР