С водата тази година и догодина проблем в България няма

...
С водата тази година и догодина проблем в България няма
Коментари Харесай

Емил Димитров: Проблем с водата няма да има 2 г.

С водата тази година и следващата година проблем в България няма да има. Това съобщи в "Денят стартира " по Българска национална телевизия министърът на екологията в оставка Емил Димитров. Но при изискване, че обикновено, системно и деликатно се хаби водата, понижат се загубите и ВиК бранша получи средства, с цел да може да оправи системата, която 60-70 години не е пипана, посочи той.

"Вода има, съвсем 90% питейно-битовото водоснабдяване е подсигурено. Казвам съвсем 90%, тъй като имаме два-три язовира, които са до половината цялостни и общата картина ми е примерно 85% ", сподели още Димитров.

Проблемът е различен, добави той - минаха няколко урагани, циклони и антициклони, няколко пъти вали дъжд по 4 дни, топи се снегът с голяма мощ и ние би трябвало тези язовири леко да ги свалим и да прекараме вода. До този миг сме прекарали 1 милиарда - 1, 2 милиарда кубическа метра вода през язовирите, които са цялостни, без да създадем проблем.

"Имаме вода, подсигурили сме всичко, имаме преливащи язовири, които ги държим на тъкмо избрани равнища ", увери Димитров.

По думите му, най-големият проблем е София.

"Източихме 150 млн. кубически метра от язовир Искър, с цел да може снегът да пристигна в него. В същото време имаме проблем с проводимостта на реката. Поддържаме положителни връзки със Столична община, чакаме последната десетдневка на май да спрем реката, с цел да можем да почистим дърветата, с цел да не вършат яз и да заливат села надолу. В момента има вода в речните корита и да желаеме да почистим, не можем. Последната десетдневка на май ще би трябвало да изпуснем язовир Искър. Организираме това нещо, което е доста огромна интервенция и в същото време се опитваме язовира гладко да го източваме и гладко да го допълваме. Но всичко е неподвластно на времето, по тази причина имаме проблеми с комините, реките и язовирите ", изясни Димитров.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР