„С вдъхновение нашите предци отредиха най-значимото място в националния ни

...
„С вдъхновение нашите предци отредиха най-значимото място в националния ни
Коментари Харесай

Радев: Благословени сме да имаме за покровители светци, дарили ни буквите

„ С ентусиазъм нашите предшественици отредиха най-значимото място в националния ни календар за Празник на словото и просветата. Благословени сме да имаме за настойници светци, дарили ни буквите и неслучайно, че техните почитатели равняваме с апостоли”.

С тези думи президентът Румен Радев стартира словото си на връх 24 май – Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност.

„ В нашия българския език народът е откривал спасението. Нерядко преследвана и обругавана, българската книжовност се е трансформирала в наш щит”, сподели още президентът.

Снимка: Ладислав Цветков

„ С днешната все по-напредваща глобализация всяка година угасват езици, а с тях чезнат култури. Всяка осакатена и забравена дума лишава освен от националната, а и от международната съкровищница, с нея си отива част от цивилизацията. Ние сме призвани да пазим езика, тъй като нашата, българска кирилица е нашият най-ценен подарък към международното културно наследство”, съобщи президентът пред Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий”.

„ Убеден съм, че народ, който от епохи съзидава словото и твори светлина занапред има още какво да даде на света. Дълбок реверанс пред святото дело на българския учител”, съобщи още Румен Радев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР