С възцаряването на Деций в 249 г. гоненията били подновени

...
С възцаряването на Деций в 249 г. гоненията били подновени
Коментари Харесай

Днес Почитаме Закрилника На Готвачите Св. Лаврентий! Ето Какво Повеляват Традициите!

С възцаряването на Деций в 249 година гоненията били възобновени със страшна мощ. Особено свирепи били те в Рим. Малко били епископите, които не пили чашата на страданията. Така, свещеник Фабиан починал от мъченическа гибел и римските християни останали известно време без свещеник. Избраният по-късно Корнилий бил изпъден, изпратен на изгнание и най-сетне осъден със гибел, загдето не се съгласил да се поклони на езическия кумир. Папа Стефан бил погубен, когато правил божествена работа. За негов правоприемник бил определен Сикст, мъж академик и благоверен. В това време царувал към този момент император Валериан, който в първите години от царуването си бил прекомерно милосърден към християните, само че по-късно, подстрекаван срещу тях от своя консултант Макриан, взел грубо да ги преследва.

Лаврентий, който бил папски дякон, също попаднал под императорския яд. На 10 август той бил свикан да се яви на личната си екзекуция, като му било заповядано да донесе и защитаваните от него църковни благосъстояния. Вместо с тях Лаврентий се явил със стотици хроми, сакати и небогати хора и декларирал, че те са благосъстоянието на християнската черква. Вместо на императора, Лаврентий раздал благосъстоянието на бедните. С невероятна неотстъпчивост светият архидякон понесъл мъченията.

Донесли одър и желязна скара, турили на нея мъченика, а под нея разпалили дървени въглища. Лаврентий с неотстъпчивост понасял ужасното страдалчество и споделил на шефа: " Знай, че тия горящи въглени готвят на мене хладина и отмора, а на тебе – безконечни мъчения! ". След известно време Лаврентий се обърнал към прислужниците и им споделил: " Изпекох се към този момент от едната срана, време е да ме обърнете! ". Всички се чудели на неговото геройство. През цялото време невероятна наслада сияела по лицето на св. страдалец. Той с висок глас славел Господа, благодарял Му и се молел за превръщане на враговете. С тая молитва той предал Богу душата си.

Житието и страданието на този човек е толкоз вдъхновяващо и богато, че мнозина по-късно виждат в него своя страж. Свети Лаврентий по разнообразни аргументи и в разнообразни краища на света е патрон и на пивоварите и винопроизводителите, месарите, ресторантьорите. Честит празник на експертите, само че и на тези, за които тенджерата и печката са част от почивката и заниманието отвън работния ден!

Вярва се още, че светецът с изключение на покровител на готвачите е настойник още и на учениците, както и на подрастващите във възрастта на пубертета.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР