С ватбата е един от най-важните дни в живота на

...
С ватбата е един от най-важните дни в живота на
Коментари Харесай

Традиционната българска сватба: Обичаи, обреди и ритуали

С ватбата е един от най-важните дни в живота на всяка влюбена двойка. Това е ден изпълнен с доста страсти и сантиментални мигове, с трепетни безредици, даже с мъничко напрежение.

В последните години от ден на ден двойки се вземат решение да създадат обичайната фолклорна женитба или най-малко част от нея, като пресъздадат някой обред.



В предишното сватбите са продължавали по цяла седмица, в която се изпълнявали разнообразни обреди и традиции, като всеки от тях има избрана забавна символика.

Една от първите обичаи е денят на самата женитба, като той най-често е неделя. Няколко дни преди този момент стартират да се месят ритуалните хлябове – медник, брачен самун и кумови краваи.



Извършва се подготовката на венците, които се кичат с разнообразни цветя, както и набиране на бръсначи, защото с тях се извършват два други обичая – бръснене на младоженеца и заплитане на косите на булката.

Какви са обичаите за сватбения самун?

Медникът съставлява ритуален самун, който се замесва в деня преди сватбата. Приготвят се два такива – един в дома на булката и един в дома на младоженеца. Обичаят гласи, че невестата би трябвало да занесе своята питка в дома на своя младоженец и да я разчупи над главата му, под намерено небе. Смята се, че това носи наслада и е един от знаците на вричането на две души в едно цяло.

Сватбените хлябове са различен бит обвързван с плодовитостта на младата двойка. Отново се омесват два – при булката и при младоженеца. Тези хлябове (или още пити) са богато украсени, с разнообразни орнаменти и плитки. Според преданията, колкото повече украси има на питките, толкоз повече деца ще има в младото семейство.



Кумовите краваи имат кръгла форма, с дупка в средата и украсите са били най-често под формата на птици, поради което са известни още и с името „ гълъбета “. Отново и в двете къщи се меси по един, като единият се дава на кума от младоженеца, а той от своя страна го носи в дома на булката, когато отива да я вземе. Този кравай, който се меси в дома на булката служи с цел да може тя да огледа през него и да види своя младоженец за първи път, когато той идва да я вземе.

Сватбени цветя

Един от най-важните знаци на обичайна българска женитба е сватбеният венец. Той символизира целостта на двамата младоженци, тяхната любов и свързването им за вечността. Основата на всеки венец се прави от лозова пръчка, защото тя е знак на плодородието. В доста краища на България за сватбения венец се закачат две парички и един пръстен, тъй като се е считало, че цифрата 3 е магическо и носи здраве, шанс и благополучие.

Бръснене на младоженеца и заплитане на косите на булката

И двата ритуала се правят рано сутринта, в деня на сватбата. Бръсненето на младоженеца въплъщава края на неговия ергенски живот. Този бит най-често се прави от кума, като кумата оказва помощ, в случай че е належащо. За да е изцяло изпълнен ритуалът, космите се хвърлят във вода или в корените на някое плодно дръвче.



В същото време, в дома на булката, всички моми сплитат косата ѝ. Това е знак на превръщането на момата в жена. Най-често косите на девойката се сплитат в една или две плитки от нейните най-хубави приятелки или от майка ѝ. Често този бит е съпроводен и с пеенето на тъжни песни, защото се постанова към този момент момата да напусне бащиния си дом и да стане младоженка и стопанка на нов дом.

Има безчет доста традиции и обреди във фолклорната женитба – във всеки район на България има характерни такива. Всеки дребен подробност от тях символизира нещо друго. Някога нашите предшественици са вярвали, че в случай че не бъде изпълнен всеки обред както би трябвало, това ще донесе злощастие и беди на младото семейство. Голяма част от тях са се запазили и до през днешния ден. Винаги обаче са били на респект няколко неща – младите да се обичат, да се почитат, да възпитават положителни и почтени деца, да се схващат и да ценят своите родители.

Вижте още:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР