С указ на Цар Борис ІІІ, който влиза в сила

...
С указ на Цар Борис ІІІ, който влиза в сила
Коментари Харесай

Проф. Стоян Денчев уважи празника на Елхово, посрещнаха го с бурни аплодисменти

С декрет на Цар Борис ІІІ, който влиза в действие на 26 март 1925 година, Елхово е разгласен за град и турското му име Казълагач е сменено с българското Елхово. По традиция през днешния ден елховлии означават тържествено своя празник.


Вчера в 18 часа в зала „ Велко Кънев “ на НЧ „ Развитие-1893 “ – гр. Елхово повече от два часа децата на град Елхово показаха богата фолклорна стратегия с национални песни и доста танци пред жителите и гостите на дребния, само че важен пограничен град.

 

Цветя бяха поднесени от кмета на града – господин Петър Гендов, ръководителя на Общинския съвет Християн Кускунов и от Почетния ръководител на националните читалища проф. Стоян Денчев.

 

Кошницата с цветя на общественика Стоян Денчев беше призната с бурни овации от жителите и гостите на града, като беше изтъкната неговата роля и принос за основаването на Граничен контролно-пропусквателен пункт Лесово – Хамзабейли и включването на градчето в редица научни проучвания по линия на Международния Югоизточен летен университет. Той беше основан преди близо 10 години, още до момента в който Денчев беше ректор на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии.

 

В летния университет вземат участие общините Малко Търново, Болярово и Елхово и годишно преподаватели, докторанти и студенти изследват и разпространяват богатото културно завещание на региона.


Празникът по традиция през днешния ден стартира с молебен за здраве и благополучие в забележителния храм „ Св. Димитър “ и продължи с шествие предвождано от Ямболския духов оркестър и мажоретния състав при Общинския детски комплекс в град Елхово. В шествието се включиха кметът на града господин Петър Гендов, общински съветници, регионалният шеф на Ямбол госпожа Биляна Кавалджиева, почетните жители на Елхово проф. Стоян Денчев и международния първенец по битка господин Иван Джорев, националният представител от ГЕРБ господин Димитър Иванов и други. Събитието почетоха кметовете на общинините Болярово, Стралджа и на някои дребни погранични общини от Р Турция.


Тържествата продължиха на централния площад в града с богата фолклорна стратегия на Капанския отбор от Разград. Поздравителни адреси бяха прочетени от името на Президента на републиката господин Румен Радев, от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, от Гл. комисар Антон Златанов – шеф на Главна дирекция „ Гранична полиция “ и други


Празникът продължи с формален коктейл даден от кмета на града Петър Гендов, а довечера се чака огромен концерт на група „ Сигнал “ и зрелище на майстора на комедията Димитър Туджаров – Шкумбата.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР