С указ на президента може да има нова община Обзор,

...
С указ на президента може да има нова община Обзор,
Коментари Харесай

Заради фискални рискове няма да има нова община Обзор

С декрет на президента може да има нова община Обзор, само че това няма да се случи поради фискални опасности . Това стана ясно от отговора на премиера Николай Денков по време на парламентарния надзор.

От март от президентството, преди да вземат решение за издаване на декрет, са изискали информация може ли да се финансира новата община. МФ е показало изисканата финансова информация. Три разновидността на калкулации са показани. Всички те обаче демонстрират, че новата община ще изпитва усложнения за финансово застраховане на редица действия и услуги.

Освен това новата община не дава отговор на условието за най-малко 6000 живущи на нейната територия, стана ясно от коментара на премиера Денков. Всъщност там живеят 3 пъти по-малко. Няма построена обществена и техническа инфраструктура.

Изводът е, че основаването й ще е фискален риск за финансирането й. Затова Министерски съвет е отдръпнал настояването до президента за издаване на декрет за основаване на нова община.

Припомняме, че още решението на служебното държавно управление от април 2023 година, с което , да не отдели град Обзор като независима община от Несебър изненада неприятно част от управляващите и жителите, които и  го дефинираха като неуважение на директната народна власт. на референдум за обособяване от огромната община.

Недоволство има обаче и измежду последователите на противоположното мнение, които също провеждат митинги, а и .
 Жителите на 4 села отново стачкуваха, с цел да не ги отделят от Несебър
Жителите на 4 села отново стачкуваха, с цел да не ги отделят от Несебър

Предстои президентът да разгласи своето решение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР