С церемония в Народното събрание беше пуснато в употреба пощенско-филателно

...
С церемония в Народното събрание беше пуснато в употреба пощенско-филателно
Коментари Харесай

Валидираха пощенска марка за 175 години от рождението на Христо Ботев

С гала в Народното събрание беше пуснато в приложимост пощенско-филателно издание на тематика „ 175 години от рождението на Христо Ботев “.

В формалното валидиране на пощенската марка участваха заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев, заместник-министърът на превоза и известията Красимир Папукчийски, заместник-министърът на културата Пламен Славов и ръководителят на Общонародна фондация „ Христо Ботев “ Боян Ботйов.

Радвам се, че с днешната самодейност в Народното събрание показваме своята благодарност към героя на България, означи пред присъстващите заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев. Той уточни, че валидирането на пощенско-филателното издание е част от поредицата прояви, с които през 2023 година ще бъде отдадена респект към поета-революционер, към неговото дело и безсмъртния му героизъм.

Поколения българи се прекланят пред него и свързват името на Ботев с копнежа по независимост, със себеотдаването на своя народ, със саможертвата, само че и с креативния талант, поетичното майсторство и гений, акцентира Никола Минчев. Христо Ботев е измежду забележителните персони в международната история, които съчетават храбър живот с огнено слово и излизат отвън мащабите на своето време и на своята страна, уточни заместник-председателят на Народното събрание. Никола Минчев означи, че Христо Ботев ни е завещал своята чиста обич към Отечеството и бащиното огнище и своята религия в по-доброто бъдеще на народа ни. Да бъдем правилни на неговите завещания през днешния ден значи да бъдем единни в отстояването на националните ни ползи и с чест и достолепие да работим за общото богатство, прикани заместник-председателят на Народното събрание.

Заместник-министърът на превоза и известията Красимир Папукчийски означи, че в маркоиздаването има самобитна алея на славата на националните водачи с принос към историята на България, в която особено място е непокътнато за националния стихотворец, журналист и воин Христо Ботев. Той е първият български бунтовник, който преди повече от век се появява на пощенска марка, уточни Красимир Папукчийски. Новата пощенска марка ще разреши посланията на Ботев да обиколят света, добави той.

Председателят на Общонародна фондация „ Христо Ботев “ Боян Ботйов изрази удовлетворение, че при започване на годината с валидирането на пощенска марка и стартирането в обращение на възпоменателна монета са почнали деянията, с които ще бъде маркирана 175-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. Той уточни, че дружно с институциите, които имат отношение към живота и делото на Христо Ботев и българското Възраждане, през 2023 година ще бъдат проведени още редица събития.

Председателят на парламентарната Комисия по образованието и науката Красимир Вълчев благодари на Общонародна фондация „ Христо Ботев “, която през годините е съдействала за това учениците и децата в по-голяма степен да са осведомени с живота и делото на Христо Ботев. Възпитанието в национално съзнание е това, което ни прави българи, което съхранява в най-голяма степен България, а Христо Ботев е в сърцевината на това образование, добави Красимир Вълчев.

Художникът Емилио Бората е създателят на марката, на която е пресъздал паметника на Христо Ботев във Враца, като е добавил своята креативна интерпретация в признака на българската мощ – българският лъв. Марката на тематика „ 175 години от рождението на Христо Ботев “ е с размер 50/25 мм, номиналната й стойност е 1,25 лева, а тиражът – 5 500 броя.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР