С цели два месеца закъснение германският Бундестаг днес одобри бюджета

...
С цели два месеца закъснение германският Бундестаг днес одобри бюджета
Коментари Харесай

Германия прие бюджета си за 2024 - след два месеца протести

С цели два месеца забавяне немският Бундестаг през днешния ден утвърди бюджета за настоящата година. Управляващите одобриха последователното отпадане на селскостопанските дотации и ще вземат 39 милиарда заем, без да нарушават дълговата спирачка.

Парламентът одобри Закона за финансиране на бюджета, който включва последователното им унищожаване. След това депутатите одобриха и бюджета за 2024 година - с два месеца забавяне.

Бюджетът планува разноски в размер на към 477 милиарда евро. Предвижда се спомагателен дълг в размер на до 39 милиарда евро. При настоящето състояние това значи, че дълговата спирачка в главния закон ще бъде спазена за първи път от 2019 година насам.

Германската съпротива остро подлага на критика бюджета и разгласи, че няма да работи дружно с ръководещите за осъществяването му. Това накара канцлера Олах Шоц да излезе на трибуната и да предизвести до каква степен може да стигне сходен протест.

„ Трябва да се надигнем против действителността. Изеднъж се заприказва за „ Дексит “, за излизане на Германия от Европейски Съюз. А това би било най-голямото заличаване на благосъстоянието на Германия. Нашата страна печели от Европейски Съюз както никоя друга страна в Европа. “

Първоначално бюджетът трябваше да бъде признат през декември 2023 година, само че бе отритнат от Конституционния съд.

Преди да влезе в действие и Законът за бюджетното финансиране, той към момента би трябвало да бъде признат от Бундесрата. Държавната камара обаче не се съгласи да редуцира периода и не се занима с него. Сега законът ще бъде разискван първо в профилираните комисии в Бундесрата. Следващата постоянна сесия на Бундесрата е планувана за 22 март.

Планираните съкращения провокираха вълна от митинги на земеделските производители, някои от които минаха с тракторите си през Бранденбургската врата в Берлин.

Бундесратът не е задължен да утвърди закона, само че може да подаде несъгласие и да се обърне към комисията за ходатайство. Ако държавното управление на дадена провинция не е според, тя би трябвало да се въздържи в Бундесрата или не може да гласоподава " за ".

Председателят на Асоциацията на немските фермери Йоахим Руквид съобщи в четвъртък:

" Това е явен сигнал, че федералните провинции поставят спирачки на закона за бюджета на федералното държавно управление. Сега извоюваното време би трябвало да се употребява рационално и да се намерят решения в полза на селското стопанство. Увеличаването на налога върху дизеловото гориво за селскостопанските артикули би трябвало да бъде свалено от масата ".

Коалицията ползва ограничения за икономии със Закона за финансиране на бюджета. След решението на Федералния парламентарен съд за бюджета се наложи да бъдат закърпени дупки в бюджета на стойност 60 милиарда евро. Правителството реши да не анулира освобождението от налог върху моторните транспортни средства за селското стопанство, както беше планувано в началото. Премахването на данъчните облекчения за селскостопанските дизелови мотори ще стане последователно, а не внезапно.

Досега селскостопанските предприятията можеха да получат отчасти възобновяване на енергийния налог върху дизеловото гориво - с възобновяване на 21,48 цента на литър. Тази сума ще бъде последователно понижена. През 2026 година към този момент няма да има дотации за потребените количества.

Законът за финансиране на бюджета включва и по-висок налог върху билетите за пътнически полети. Освен това се планува стягане на глобите за безработни помощи. ь
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР