С тематичен театрален етюд, вграждане на капсула на времето и

...
С тематичен театрален етюд, вграждане на капсула на времето и
Коментари Харесай

Театър и капсула на времето в Етнографската къща върнаха асеновградчани в миналото

С тематичен сценичен очерк, вграждане на капсула на времето и голяма торта Етнографската къща в Асеновград означи 30-тата годишнина от основаването си.

Специален посетител на юбилея бе създателя на активността на културно-историческия център Ганка Маринова. Тя показа пред асеновградчани мемоари от работата си в Етнографската къща.

Постъпила е на работа през 1976 година и е работила там до 01.06.2011 година, т.е. над 35 години Ганка Маринова е била етнографски чиновник. В началото тя е била организатор по възраждането и екскурзовод. Едновременно с това, се е занимавала и с монументи на културата, измежду които са освен актуалните музейни здания в Асеновград, а и църквите и параклисите. Занимавала се е и с етнография - събирала е експонати, свързани със селския обичай от региона.

Ганка Маринова изясни, че първичният тематико-експозиционен проект за Етнографската къща в Асеновград е предвиждал да покаже обичайна градска просвета от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Тя описа в резюме и за украсата на съвсем всяка една от старовремските къщи на този интервал, а точно - на тавана се е рисувало слънце, олицетворяващо благодатта на живота.

Кратката режисура бе изпълнена изкльючително, като посланието на актьорите от " Театрална работилница за фантазии " бе да не забравяме да пазим и съхраняваме българщината. Честването на годишнината продължи с излъчването на специфичен документален филм. Кулминацията на празника бе вграждането на капсулата на времето. В нея своите послания за бъдещите генерации, както и фотоси с дата 11.11.19 година оставиха десетки асеновградчани.

Капсулата бе вградена в особено подготвен за задачата отвор в една от стените на двора на Етнографската къща и ще бъде отворена тъкмо след 30 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР