С тържествена церемония в Доходното здание бе чествана 100-годишнината на

...
С тържествена церемония в Доходното здание бе чествана 100-годишнината на
Коментари Харесай

Механотехникумът в Русе стана на 100 години

С тържествена гала в Доходното здание бе празнувана 100-годишнината на ПГ по механотехника „ Юрий Гагарин “.

Концерт–спектакълът събра голям брой някогашни и сегашни ученици на първото механотехническо учебно заведение в Русе и техните преподаватели.

На празника на професионалната гимназия участваха и кметът Пенчо Милков, заместител – министърът на образованието Мариета Георгиева, регионалният шеф на Русе Анатоли Станев, началникът на РУО – Русе доктор Росица Георгиева, деканът на Транспортния факултет доцент доктор Асен Асенов и представители на учителските синдикати.

„ Благодарение на упоритата ви работа и тази на преподавателите, успявате да утвърдите дългогодишните обичаи на учебното заведение, а вашата безрезервност и обич към децата способстват за развиването на просветителното дело и устрема към личностно одобряване “, обърна се кметът към шефа на Механотехникума Нина Димитрова.

Той пожела на възпитаниците и преподавателите да не престават да извършват задачата си в одобряване на учебното заведение като едно от най-хубавите в града.

През 1919 година под управлението на Русенската търговско-индустриална камара стартира провеждането на курсове за младежи, приключили гимназия, за придобиване на приблизително техническо обучение. Окуражени от резултатите на курсовете, членовете на Камарата вършат предложение до Министерството на търговията, индустрията и труда курсовете да прераснат в учебно заведение. Предложението е признато и Русенската търговско-индустриална камара под управлението на известния фабрикант и банкер Атанас Буров се заема с намирането на краткотрайна постройка за настаняване на учебното заведение. С решение на Търговската камара в Русе се взима решение да се изполват постройките, пространствата и машините на Дунавската флотилия. С решение на Камарата от 27 септември 1921 година се дефинира датата 1 октомври за разкриване на образователната година, със същото решение се дефинира и шеф на приблизително механотехническото учебно заведение – инж.-механик Георги Ненов от Русе, приключил машинно инженерство в Кронщад, Русия. На 23 октомври 1921 година публично, с водосвет, е намерено първото механотехническо учебно заведение в Русе. Професионалната гимназия дава опция на младежите в града и района да получат съвременно и качествено образование от потвърдили се преподаватели с влиятелно обучение, което продължава своята традиция и до през днешния ден.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР