С тържествена церемония Община Видин отбеляза 147 години от гибелта

...
С тържествена церемония Община Видин отбеляза 147 години от гибелта
Коментари Харесай

Видинчани се поклониха пред подвига на Ботев и на героите, загинали за свободата на България


С тържествена гала Община Видин означи 147 години от гибелта на Христо Ботев и умрелите за свободата и независимостта на Родината. Честването се състоя пред паметника на великия стихотворец и бунтовник във Видин. На него участваха кметът на Общината доктор Цветан Ценков и заместник-кметовете Борислава Борисова, Десислава Тодорова и Светослав Скорчев, представители на държавни, просветителни и културни институции, на политически партии и неправителствени организации, жители.


-->
Слово във връзка 2 юни произнесе доктор Цветан Ценков. В него той акцентира, че въпреки житейският път на Ботев да е толкоз къс, борецът за истина оставя една от най-ярките следи в българската история. „ Той не се отхвърля нито за момент от пътя на революционната битка. Организираната от него чета, с която се качва на австрийския транспортен съд „ Радецки “, с цел да слезе на българския бряг и тръгне в неравна борба против турците, става именита. Името „ въстаник “ се трансформира в нарицателно. Посланията на великия българин, чийто живот е пресечен прекомерно рано, са съхранени вечно в поезията и цялото му творчество. Той ни оставя в завещание единствено 20 стихотворения, само че те светят като бисери в литературната ни памет. Нека още веднъж на този ден си напомним посланието на популярния Ботев, който брани с оръжие и слово поробена България: „ Ние живеем в свободна земя и никой не може да ни запрети да осъществим дългът си към своето Отечество. Няма власт над оная глава, която е подготвена да се отдели от плещите си в името на свободата и за богатството на цялото човечество “ – съобщи доктор Ценков.

Рецитал, отдаден на 2 юни, показаха възпитаници от Основно учебно заведение „ Иван Вазов “.    



След това пред паметника на поета-революционер бяха поднесени венци и цветя от кмета на Общината доктор Цветан Ценков; регионалния шеф на Област Видин Огнян Асенов; Общински съвет – Видин; Видинска света митрополия и доста институции, учебни заведения, детски градини и жители.    



Точно в 12:00 ч. в памет на Ботев и на починалите за свободата на България прозвучаха сирените и всички присъстващи сведоха глава пред техния вечен героизъм.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР